До дни става ясно ще има ли още 1500 машини за гласуване

OFFNews 17 юни 2021 в 15:35 1139 0

Развръзката на преговорите на ЦИК за още 1500 машини за гласуване със Смартматик ще стане ясна до дни.

Дори и да не успеем да доставим нито една допълнителна машина за гласуване, извън наличните 9600 устройства, изборите няма да се провалят. В момента ЦИК се бори за доставката на още машини, за да може да осигурим комфорт на избирателите, те да не чакат на опашка и изборите да преминат спокойно, а не защото има опасност от провал на изборите, заяви зам.-председателят и говорител на комисията Цветозар Томов. 

Той уточни, че секциите в чужбина с машинно гласуване няма да са повече от 250. Общо секциите извън страната ще са между 750 и 800. 

"Подадените заявления сега са с около 16 000 по-малко от тези за предишните избори на 4 април. От това обаче не следва, че интересът на българските общности зад граница към изборите, е намалял. Има една доста голяма разлика спрямо 4 април и тя е, че вече разкрихме над 500 автоматични секции в чужбина. Това вероятно се отразява демотивиращо, за съжаление, тъй като  подаването на заявления не е важно само за разкриването на секции, но и спестява работа на секционните комисии, тъй като всеки подал заявление се вписва в съответния избирателен списък и в изборния ден не попълва декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място, което отнема време. Трябва да имаме готовност, че е напълно възможно в чужбина броят на гласовете да е по-голям от този на 4 април при по-малко подадени заявления", обясни Томов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови