Десетият в листата на БСП от Велико Търново се отказа от място в НС

OFFNews 30 март 2017 в 11:31 4470 2

Кандидатът за народен представител от БСП в 4 МИР Велико Търново Венка Цветкова не иска да бъде депутат, става ясно от нейно заявление за отказ от място в Народното събрание, представено пред Централната избирателна комисия.

Венка Петрова Кутева-Цветкова беше поставена под номер 10 в листите на червената партия в избирателния район. Това съвпадна с номера, с който БСП се яви на вота миналата неделя, а именно - 10. 

Цветкова навярно е станала "жертва" на феномена 15/15. Кандидати с определени номера събират неочаквано висок брой гласове благодарение на съвпадението между номера на партията в интегралната бюлетина и номера на самия кандидат в партийната листа. Така изпреварват поставените по-напред в листата и понякога им "открадват" депутатското място.

Феноменът 15/15 придоби популярност на евроизборите през 2014 г., когато се гласуваше преференциално за кандидати за европейския парламент. Тогава в листата на БСП, които бяха с номер 15 в интегралната бюлетина, под същия номер бе поставен и незнайният тогава Момчил Неков. Съзнателно или не, много гласоподаватели бяха отметнали номер 15 и в списъка с партии, и в списъка с кандидатите на БСП. Така изненадващо Неков стана евродепутат, а най-големият куриоз бе фактът, че младият социалист успя да измести дори водача на листата Сергей Станишев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите