Дебатът за София: Левите кандидати в лют спор за часовници и апартаменти

Вили Лилков коментира, че в цялата кампания кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ са бягали от дебат

Ружа Райчева 26 октомври 2023 в 09:40 3281 0

Последният дебат преди изборите на 29 октомври

Снимка Стопкадър бТВ

Последният дебат преди изборите на 29 октомври

Кандидатите за кмет на София Вили Лилков (Синя София) и Ивайло Вълчев (ИТН) слушаха разгорещен скандал между Ваня Григорова (БСП) и Деян Николов (Възраждане) за цената на часовника и апартаментите на Николов, какво е работила в миналото Григорова и как се отнасят участниците към гей парада в последния предизборен дебат по bTV. 

В него не участваха фаворитите в надпреварата за местния вот Васил Терзиев и Антон Хекимян, защото са отклонили поканата на bTV.  

В началото на дебата Ваня Григорова заяви, че е единственият кандидат, който всеки ден се среща с хора в различни квартали в София. "Моят разговор е с хората - лице в лице и в очи", каза тя. 

Според Деян Николов социологията не отразява действителните нагласи на хората. Той обяви, че bTV "имат кандидат за кмет" и затова не вярва много на "тяхното проучване" - изследването за София на Алфа рисърч бе обявено тази сутрин.  

Водещите дебата Мария Цънцарова и Златимир Йочев категорично отрекоха твърденията му и го призоваха да не "прави внушения". Мария Цънцарова дори призова Деян Георгиев да напусне дебата, ако не вярва на проучването. 

Вили Лилков коментира, че в цялата кампания кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ са бягали от дебат. По думите му това не прави чест на техните предизборни щабове и е обида към избирателите. 

"Това не е първата ми кампания - много често социологията се оказва грешна и невярна и много от играчите на този терен се оказват зависими", заяви Вили Лилков. 

Ивайло Вълчев заяви, че ИТН не се съобразяват с изследванията, защото и преди са доказвали, че могат да правят обрати в резултатите в последния момент. По думите му истинската социология са срещите със столичани. Той се противопостави на думите на Григорова и каза, че се среща с хора всеки ден. 

Големият проблем: трафикът, паркирането и задръстванията

Вили Лилков посочи, че трафикът в София е огромен проблем и че изградената уличната мрежа не стига за автомобилите, ако трябва всички да се разположат в нея. По думите му трябва да се инвестира в развитие на метрото и довеждащ транспорт в кварталите. Според Лилков има огромен неизползван ресурс. Той посочи, че над 1,5 млн. автомобили годишно посещават КАТ. Изместването му периферията на града ще облекчи сериозно ситуацията, каза Лилков.

Според Ваня Григорова обаче задръстванията са следствие на много други проблеми. Тя е на мнение, че е важно условията на труд в градския транспорт да се подобрят. 

Деян Николов каза, че трябва да се довърши Южната дъга на Околовръстното шосе на София и че може да се използват средства от европейски програми. Оттам нататък трябва да започне "агресивно изграждане" на кръстовища на две нива, заяви той. 

Ивайло Вълчев е на мнение, че няма изолирани проблеми и че големият трафик е свързан с липсата на централизирана интелигентна система за управление на транспорта. Според него трябва да се изградят периферни паркинги, които да се рекламират още в градовете в провинцията, така че хората да знаят къде да си оставят колите при влизане в града. 

Старите автомобили - вън от центъра на София? 

В кампанията си кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян лансира идеята за забрана на шофирането на стари автомобили в центъра на града. Въпреки отсъствието му присъстващите кандидат-кметове коментираха темата.

Вили Лилков каза, че ако се спре движението на стари автомобили, хората ще се принудени да обикалят София, което ще увеличи времето на пребиваване на колите в града, а и замърсяването. Ваня Григорова и Деян Николов споделят мнението, че мярката е дискриминационна срещу хората, които имат стари автомобили. 

Презастрояването на южните квартали

Според Ваня Григорова досегашното управление е виновно. Тя изтъкна, че грешната практика досега е разрешението на "уплътняване" в столицата. Трябва да се намали застрояването на южните райони, посочи тя. 

Вили Лилков каза, че Григорова не познава проблема и спекулира. "Когато стана кмет, ще поискам от Народното събрание промяна на закона за намаляване на коефициентите, които показват по-голяма плътност в южните територии", каза Лилков. 

Според Григорова това предложение вече е в проект, което накара Лилков да я обвини, че лъже. 

Джендърът скара "Възраждане" и БСП 

В средата на дебата Деян Николов нападна Григорова и я попита какво мисли за Истанбулската конвенция. Той самият е обещал, че като стане кмет "ще спре гей парада" в столицата. 

Ваня Григорова му отговори, че той лъже, защото гей парадът няма как да бъде спрян от кмета. Според нея гей парадът отдавна се е превърнал в корпоративно събитие и е далеч от първоначалната идеология на събитието. 

Деян Николов я попита "дали толерира секса на мъже по улиците на София" и предподаването на джендър идеология в училищата. Ваня Григорова каза, че се надява това да не е част от образованието в София и на свой ред нападна Николов, като го обвини, че е собственик на десетки апартаменти и часовник за десетки хиляди левове, с който е дошъл в студиото. 

Тогава Николов започна да показва часовника си и да повтаря как той струва 150 лева. "Не съм убедена. Колко десетки апартаменти имате вие на 33-годишна възраст?", опонира му Григорова. "С дарение от родителите ми", защити се Деян Николов по повод апартаментите. 

В студиото настъпи смут, участниците започваха да се прекъсват, а накрая Ивайло Вълчев се пошегува, че не е готов да говори на тема "часовници и апартаменти". 

По отношение на гей парада Вълчев коментира, че който провежда събития в София, трябва да е готов да посрещне отношението на хората в града. "Който демонстрира позицията си, трябва да е готов да понесе отношението на хората, каквото то е", каза Вълчев. 

Въпреки неговия коментар Деян Николов отново поиска Вълчев да отговори на въпрос за гей парада, при което Ваня Григорова се намеси и каза, че Николов "няма какво друго да говори" и спорът им започна наново. 

Финални думи

Накрая на дебата всички участници имаха по 30 секунди за финални думи към избирателите. 

Ваня Григорова: Моделът Софиянски - едно от лицата (б.а. Вили Лилков - бивш кандидат-кмет в партията на Софиянски), които виждаме в студиото, и моделът ГЕРБ, трябва да бъдат спрени. Затова призовавам да гласувате за мен, както и за общинската листа на БСП - за надеждата, че една друга София е възможна. Нашата платформа е различна от всички други и е в интерес на хората.

Деян Николов: Най-вече трябва да постигнем справедливо управление, защото столицата беше управлявана безхаберно десетки години. Вече съм сигурен, че с г-жа Григорова не сме на една страна. Ако това е вярно, се оказва, че "Възраждане" сме единствените автентични на терена. 

Вили Лилков: "Синя София" е дясната политическа алтернатива на тези избори и се явява с листа от професионалисти и компетентни хора на изборите. Гласувайте срещу левичарството, срещу популизма и срещу комунизма.

Ивайло Вълчев: Има такъв народ предлагат прагматични решения и искат да направят града удобен за хората, така че да се чувстваш софиянец и не само в центъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!