Алфа рисърч: Терзиев и Хекимян имат по-нисък резултат от партийните листи за съветници

При ръст на избирателната активност Ваня Григорова има шанс за балотаж, каза Боряна Димитрова

OFFNews 26 октомври 2023 в 08:24 5703 4

Снимка Стопкадър бТВ

Интригата в кметската битка за София е голяма. В момента кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" Васил Терзиев събира 29,8% от електоралната подкепа, кандидатът на ГЕРБ 21,1% Антон Хекимян - 21,1%, а издигнатата от БСП Ваня Григорова получава 20,2%.

Това сочи проучване на социологическата агенция Алфа рисърч, направено по поръчка на bTV между 21 и 24 октомври и обявено тази сутрин. Анкетирани са 800 души по метода пряко стандартизирано интервю лице в лице, по домовете и по телефона.

Очаква се избирателна активност да е около 41,5%. От нейното ниво резултатите могат сериозно да се изменят, посочи Боряна Димитрова от Алфа рисърч.  

След тях се нареждат Деян Николов (Възраждане) с 10,2%, Вили Лилков (Синя София) - 8,3% и Ивайло Вълчев (Има такъв народ) с 3,4%. 

По думите на Димитрова голям залог ще е избиратената активност на 29 октомври. Около 41,5% от софиянци заявяват, че твърдо ще гласуват, а към 20% се колебаят. 

Тя посочи, че там, където има предопределена надпревара, ще има по-малка активност, но там, където в края на кампанията “се увеличава залогът”, интересът започва да се покачва. Според нея е възможно по-висока избирателна активност да измени представените в проучването данни в последния момент. 

Боряна Димитрова каза, че в подкрепа на Антон Хекимян е солидната партийна база на ГЕРБ. "В хода на кампанията той има един относително стабилен резултат, но остава под мобилизацията на вота за общинската листа", посочи тя. 

И Терзиев, и Хекимян имат по-нисък резултат от партийните листи за съветници - с 2 до 4 процентни пункта. При Ваня Григорова пък е точно обратното. За нея са казали, че ще гласуват значително повече хора, отколкото за общинската листа на БСП, каза още Боряна Димитрова. 

"При ръст на избирателната активност, Ваня Григорова има шанс да отиде на балотаж. При по-ниска избирателна активност, предимство ще има Хекимян заради многото твърди избиратели на ГЕРБ", прогнозира Боряна Димитрова. 

Тя коментира, че много от кандидатите са "скачени съдове" - резултатите им зависят един от друг. Ако гласуват повече хора за Вили Лилков, Антон Хекимян може да "навакса" преднината на Васил Терзиев. 

Ако Лилков получи повече подкрепа от очакваната, то това ще се отрази на вота за Васил Терзиев и донякъде на Хекимян, тъй като сходен тип избиратели ще гласуват и за тримата, обобщи Боряна Димитрова.

-------------------------------------------------------

Експресното проучване за София е проведено в периода 21-24 октомври от Алфа рисърч по поръчка на bTV.

Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

4

демотиватор

26.10 2023 в 11:21

Няма го вече мастития комуняга Петър Младенов Танкиста да даде едно рамо на племенничето си- да спечели пак ДС-то. Добрите Сили, де (ツ)

2550

3

alfakentavur

26.10 2023 в 10:25

Коментар 1 - мокрите сънища на една мурзилка.

11982

2

leomesi

26.10 2023 в 09:56

Много слаби кандидатити този път, хората има да се чудят и маят...

606

1

order

26.10 2023 в 09:39

Двама се карат трети пИчели... да е честито кметство на Ваня Григорова!!!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика