Човек, спасил Видин от наводнение, води листата на ПП МИР в областта

OFFNews 23 март 2021 в 09:29 1491 0

Веселин Велков е водач на листата на кандидати за народни представители на ПП МИР за област Видин. Той е награден с грамота за спасяване на града от наводнение през 2006 г., когато р. Дунав достига рекордно високите нива от 979 сантиметра и градът е бил на косъм от пълна евакуация.

Месеци по-късно правителството взема решение за доизграждане на речната дига като превенция от бъдещи наводнения. Поводът за наградата му е, че като служител от РПУ-Видин организира спешния ремонт на речната дига, когато част от река Дунав залива по-ниските части на града. Той организира и охраната на специални патрули и доброволчески отряди в града, за да предпази жителите от града и околността от кражби.

Справка до Държавния архив сочи, че катастрофални наводнения Видин е преживял през 1792 г., 1838 г., 1897 г., а най-ужасното от всички е през 1942 г., когато реката стига до покривите на къщите в града. Именно през 2006 г. заради намесата на Веселин Велков Видин е спасен от природното бедствие и по-късно награден от властите.

Това обаче не е първият случай, в който Веселин Велков е отличен за своите заслуги. Той е дежурен в нощта, когато избухва бунтът срещу фамилия Зрънкови в ромския квартал във Видин. В горещата юнска нощ през 2002 г. жителите от квартала "Нов път" в града се вдигат на бунт срещу ромската фамилия. Веселин Велков е един от първите полицаи, оказали се на мястото след започването на безредиците.

"Имам професионален поглед върху личностите и дейността на политиците от нашата административна област до момента и това ме накара да приема предложението на ПП МИР за кандидат-депутат. Познавайки лично всички депутати от нашия регион до момента и знаейки какво са свършили за себе си и за държавата, се мотивирах и с моята помощ да разбием статуквото", заяви Веселин Велков.

Веселин Велков е бивш служител на МВР с над 33-годишен стаж. Завършва средното си образование в гр. Стрелча , след което е разпределен в София в специален отдел на МВР за обезпечаване на масовите мероприятия. Завършил е и Академията на МВР в гр. София и е разпределен в РПУ-Видин. От 2003 г. до 2010 г. е част от ръководството на полицейското управление в града и отговаря за дейностите на униформените полицаи и връзките с органите на местното самоуправление и местната администрация. От 2015 г. до 2019 г. е общински съветник във Видин.

Парламентарни избори 2021

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!