Четирима кандидати за президент: Пенсиите са срам

OFFNews 01 ноември 2016 в 09:21 3235 4

Снимка Нова тв

Доходите, социалното неравенство и икономиката коментираха четирима кандидати за президент по Нова тв. 

Българският президент няма правомощията да разпореди на правителството да бъдат вдигнати пенсиите, заплатите или да определя икономическата политика. Президентът обаче може да бъде активен, за да налага подобна политика на кабинета, заяви Красимир Каракачанов, кандидат за президент на Обединените патриоти. Несправедливо и ненормално е след 25 години на преход пенсиите в България да са по-ниски от тези в страни като Албания, Сърбия и Македония, които не са членки на НАТО и ЕС. Смятам, че е справедливо минималната пенсия у нас да бъде 300 лева, на мнение е той.

Президентът няма преки правомощия, но в държавната са необходими дългосрочни политики. Ако искаме да говорим за повишаване на доходите, трябва да говорим за различен тип икономика. Трябва да говорим за социална система, която е справедлива. За действия, които ангажират различни институции. Президентът би могъл да бъде тази институция, която да бъде двигател и да създаде средата, в която да се изработят по-дългосрочни политики”, заяви Ивайло Калфин, кандидат за президент на коалиция "Калфин президент". Трябва да се увеличат приходите в НОИ, съответно и пенсиите чрез преизчисляване към сегашните осигурителни доходи, допълни той. За мен са много важни и доходите от труд. За да се увеличат, трябва да се търси друг профил на икономиката. Такава, която може да задържи тези 35-40 000 души, които всяка година излизат извън България, заяви Калфин.

Вие сте поставили въпроса с думите социално равенство. Аз смятам, че трябва да говорим за социална справедливост, защото когато нея я има, това означава, че държавата си върши работата в това да гарантира, че правилата са еднакви за всички и се спазват. Ролята на президента е да помогне именно това да се случи”, коментира от своя страна Трайчо Трайков, кандидат за президент на Реформаторския блок. Според него пенсии от 200 лв. са срам за европейска държава: Такива са, защото парите изчезват на други места.

Борбата с бедността е функция на икономическото развитие, от една страна. И от друга – за хората, които не биха могли пряко да се възползват от икономическото развитие и от социалните политики на самата държава. Затова президентът, макар и да няма лостовете на изпълнителната власт, може да насърчава всяка добронамерена и благоразумна политика на развитие, както и всяко преразпределение през бюджета на доходи в посока на най-бедните, заяви Пламен Орешарски, кандидат за президент, издигнат от ИК, подкрепен от ДПС. „Борбата с бедността се постига чрез икономически растеж. Тоест трябва да увеличим доходите и да ги разпределяме правилно. От тази гледна точка аз като президент бих поставил това като един от основните приоритети, да не кажа основният. Бих разглеждал поне на няколко съвета по национална сигурност темата за бедността, защото това е елемент от нея, допълни той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС