БСП одобри 138 кандидата за кметове и листи за общински съветници

OFFNews 10 септември 2023 в 15:44 1797 0

БСП

Снимка БГНЕС

БСП

Националният съвет на БСП одобри 138 кандидати за общински кметове и листи за общински съветници. На заседанието си днес ръководният орган на социалистическата партия прие и платформа за предстоящите местни избори, съобщиха от пресцентъра на партията.

В годините на управление на ГЕРБ беше изграден модел на задкулисие и олигархични зависимости, корупционни обвързаности, отклоняване на обществен ресурс от българския и от европейския бюджет в огромни размери. Този модел намери своята опора в местната власт и пусна корени в нея чрез управляваните от ГЕРБ общини. Всички опити моделът да бъде разграден на централно равнище се сблъскваха с умело окопаните в местната власт негови метастази, гласи акцент в платформата.

От партията подчертават, че местните избори на 29 октомври са "отдавна чакана възможност за кардинална промяна в управлението на държавата и окончателно пресичане на корените на отровната система, която обезсилва България".

Окончателното решение дали националното ръководство на БСП ще подкрепи кандидатурата на синдикалиста Ваня Григорова за кмет на София беше отложено за следващата събота.

Като причина за това от партията обявиха, че коалиционните партньори не са посочили свои представители в листата за общински съветници, а председателят на софийската организация на БСП Иван Таков отсъства от днешното заседание на Националния съвет на партията.

Сред утвърдените днес 138 кандидатури за кметове са Пенчо Милков - за втори мандат като кмет на Русе, Донка Михайлова за четвърти мандат в Троян и Владимир Москов за осми мандат като кмет на община Гоце Делчев.

За кметския пост в Шумен социалистите издигат бившия областен управител професор Христо Христов, съобщи БНР.

БСП ще регистрира документите си за участие в предстоящите местни избори в ЦИК в понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика