Борис Цветков предлага 'зелен фонд', с парите от който да се отчуждават имоти

OFFNews 22 юни 2021 в 14:05 924 0

За 12 500 деца няма места в общинските детски ясли и градини. А има над 70 общински терена, подходящи за детски заведения.

Това каза Борис Цветков, кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР - София, пред радио „Фокус“.

По думите му в район Искър има 3 терена по 10 дка, които 90% са общински и малка част от тях трябва да се отчужди. По думите му на нито един от тези терени не е предвидено да се строи. „Под наш натиск в района се разшириха 2-3 от съществуващи детски градини. Но в райони като „Овча купел“ например, общината загуби такива терени, защото не са отчуждени в законовия срок“, обясни Цветков.

„Предложението на БСП е ускорено строителство на тези общински терени, както и незабавно изплащане на компенсации на всички деца, не само за над 3-годишните. Заплащането трябва да бъде автоматично, за да се избегне бюрокрацията“, заяви той. 

Кандидатът за народен представител коментира и темата с презастрояването в София. „С колегите ми подготвят законопроект, в който създаваме така наречен „Зелен фонд“. В него държавата и Столичната община ще могат да заделят пари за отчуждаване на имоти“, каза Цветков.

И даде пример – приходите от заведенията в Южен парк да влизат в този фонд, а със събраните средства да се отчуждават изцяло частните терени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!