Борис Бонев показа нов скандален ремонт в София

OFFNews 12 октомври 2023 в 13:42 2326 0

Борис Бонев

Снимка Кадър Нова тв

Водачът на листата за общински съветници на местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” Борис Бонев разкри поредна съмнителна сделка в София, този път направена от “Топлофикация”.

Бонев беше гост в предаването “Здравей, България” на Нова телевизия. Според него ръководството на дружеството е заобиколило Закона за обществените поръчки като е сключило договор за ремонт на улица, след като работата изкуствено е разделена на две, въпреки сходния си предмет. По думите му така се избягва тръжна процедура за половин милион лева и се е пристъпило към директно договаряне и възлагане без конкурс.

Бонев показа проби от асфалта, направени от сертифицирана лаборатория, които показват спестен материал, липсващи сантиметри асфалт. Това в комбинация с нулев контрол над изпълнението, тъй като положеният асфалт не отговаря на техническата спецификация, изготвена и одобрена от “Топлофикация”.

“Това не са просто поредните липсващи сантиметри асфалт. Това са нашите изравнителни сметки за парното”, каза Бонев и добави, че допълнително източване на дружество в толкова тежко финансово състояние е недопустимо. 

“Вчера показахме необяснима сделка, касаеща отпадъците на София. Там се е действало с посредник, а щетата е за 10 млн. лв. - пари достатъчни за 20 чисто нови автобуса. Днес говорим за откраднат асфалт на стойност на един нов автобус. Където и да погледнете, излизат подобни сделки, фаворизирани фирми, необясними действия на Столичната община. Затова твърдя, че всеки ден, всеки час, навсякъде в София се краде”, категоричен беше водачът на листата за общински съветници на коалицията.

Той определи корупцията като основен проблем на столицата и причина за провала на всички проекти. Според Бонев в основата лежи липсата на политическа воля и независимост в действията на хората на власт.

“И в момента има строги договори, но те са строги само на хартия. Управляващите, които са призвани да следят за тяхното спазване, просто не ги прилагат. Ние не дължим никому нищо и затова мога да обещая, че нито една глоба няма да бъде спестена на некоректна фирма, независимо на кого е тя”, закани се той.

Борис Бонев определи като недостойна за европейска столица кампанията за местните избори. Според него, кафявите медии не спират да бълват срещу всички от коалицията. “Те не попитаха управляващите вече 18 години София защо има пореден некачествен ремонт или корупционна афера. Колкото повече разкрития правим за техните видими резултати, толкова повече измислици, внушения и грозни епитети се изливат срещу нас. Впрегнат е целият ресурс, а целта е ясна - да се внуши, че всички сме един и същи, че всички крадат, всички са неморални. Но това не е така!”, категорично заяви Бонев.

“Вместо да си заравят главата в пясъка и да обвиняват опозицията за собствените си грешки, призовавам управляващите да започнат аргументиран дебат за огромните проблеми, които оставят на града”, завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки