Бюлетини без номера засечени в Кюстендил и Дупница

OFFNews 29 октомври 2023 в 18:43 3189 1

Бюлетини

Снимка БГНЕС

Бюлетини

Бюлетини без номера са засечени в Кюстендил и Дупница.

От Общинската избирателна комисия в Кюстендил посочват, че от някои секционни комисии са сигнализирали, че има бюлетини, които са без номер, предава агенция "Фокус".

ОИК е извършила проверка.

Установено е, че липсата на номер не влияе на поредността на номерата в кочана с бюлетини, а въпросните бюлетини се явяват като допълнителен брой бюлетини в кочана.

В тази връзка е установен ред на действие при откриването на подобни бюлетини. Открита бюлетина без номер следва да се анулира от СИК на територията на община Кюстендил, като се прегъне и на гърба на бюлетината се изпише по диагонал анулирана. Анулираните бюлетини следва да се съхранява заедно с останалите анулирани, сбъркани и използвани за образци. Наличието на бюлетини без номер следва да се впише от СИК в съответния протокол за отчитане на резултатите в зависимост от това за кой вид избор е.

Решението на ОИК – Дупница гласи: При установяване на бюлетини без фабрични номера съответната СИК следва да изготви протокол, в който да отрази техният брой (включително по кочани). След това СИК следва да отдели тези бюлетини и да ги опакова в отделен пакет с надпис: "Бюлетини без фабрични номера“. Когато след приключване на гласуването се установи, че е гласувано с такива бюлетини СИК отчита гласа в тези бюлетини като действителен глас по правилата за действителни гласове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика