Битката за Благоевград: Двама бивши и един настоящ кмет се включват в надпреварата

Рени Петрова 27 септември 2023 в 14:15 1401 0

Благоевград

Снимка Архив

Благоевград

Двама бивши и един настоящ кмет на Благоевград влизат в надпреварата за градоначалник като независими кандидати, става ясно от решенията на Общинската избирателна комисия. 

Кметът Илко Стоянов е издигнат от инициативен комитет, но е подкрепен от ГЕРБ, които нямат кандидат. На балотажа на предсрочните избори на 4 юли 2021 година Илко Стоянов, издигнат от "Има такъв народ" побеждава предишният кмет, издигнат от БСП Румен Томов и става кмет на Благоевград.

Изборите се проведоха две години след редовния местен вот (2019 г.), след като Върховният административен съд прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов, тъй като в едномесечен срок от встъпването му в длъжност не е заличил своя фирма от Търговския регистър, с което е нарушил разпоредба на Закона за местно самоуправление и местна администрация.

Инициативен комитет издига и Атанас Камбитов като независим кандидат. Той бе кмет на Благоевград от 2012 г., когато спечели на балотажа срещу кандидата на БСП Емил Костадинов. През 2015 г. Камбитов бе преизбран за кмет. 

В битката се включва и още един бивш кмет - Румен Томов. Именно той бе предсрочно освободен от поста през 2021 г. През 2019 година като независим кандидат, подкрепен от Българската социалистическа партия, спечели на втори тур кметските избори в Благоевград.

"Има такъв народ" издига Станислав Богдански, а "Възраждане" - Цвета РангеловаАтанас Киряков е кандидатът за кмет от ДПС. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" издига Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Кандидатът от БСП е Николай Шушков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика