Атака от над 20 000 фалшиви заявки в “Ти броиш”, търсят се 800 истински валидатори

OFFNews Последна промяна на 28 март 2023 в 13:48 1598 1

Снимка

Платформата, която гарантира честността на вота - “Ти броиш”, е получила над 20 хиляди фалшиви записвания за доброволци за последните няколко дни, съобщи координаторът Александра Асенова.

В момента платформата набира валидатори за парламентарните избори на 2 април, като за доброто покритие на секциите са необходими още около 800 души. В същото време платформата е подложена на атака от фалшиви записвания.

Атаката започна около 10 март, като в периода 13-16 март от общо 45 IP адреса бяха направени 7347 регистрации. Най-голям брой - малко над 6000, бяха направени на 14 март от общо 35 IP адреса. Проверка на експертите на “Ти броиш” показа, че едва 25% от ЕГН-тата при първата атака са валидни, а при втората ЕГН-тата масово бяха валидни, макар че подадените имена не им съответстваха. При продължаващото вътрешно разследване се установиха някои от реалните личности, с чиито лични данни се е случила злоупотребата.

“Екипът на “Ти броиш” взе мерки и ограничи възможността за въвеждане на фалшиви данни, но атаката продължава и в дните преди изборите. Проверката и валидирането на всеки един от тези записи затруднява работата на екипите ни и това наложи допълнителни усилия за обработване на цялата постъпила информация”, коментира Асенова.

“Ти броиш” успя да събере достатъчно застъпници и наблюдатели на изборите, но се търсят 800 валидатори на резултатите от протоколите. Застъпниците снимат протоколите от изборните секции и ги качват в платформата през сайта, а няколкостотин валидатори проверяват за грешки.

“През последните седмици екипът ни работи почти денонощно, за да адаптира платформата към новите изисквания на Изборния кодекс и закъснялата документация от ЦИК. След промените в закона се налага да повторим упражнението с още по-голяма доза внимание и мотивация”, каза Асенова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови