Андрей Врабчев представи ''Визия за Югозапада'' в Благоевград

OFFNews 16 март 2023 в 16:44 1509 0

 Андрей Врабчев

Снимка OFFNews

Андрей Врабчев

В регионалния исторически музей в Благоевград бе представена програмата за развитие "Визия за Югозапада".

Тя има за цел да привлече стратегически инвеститори, нови индустрии от IT сегмента и да развие индустриални зони, като превърне региона в транспортен център и кръстопът от балканско и европейско значение в контекста на инициативата "Три морета", която обединява 12 държави и население от 150 милиона души.

Целта е да се развият селищната система и превръщането ѝ в място за живот и работа на специалисти от IT сектора - местни и чужди, което от своя страна ще създае допълнителна заетост и развитие на местните производители на храни и услуги. Комбинацията от стратегическото положение и условията за качествен живот - чист въздух и храна, минерални води, ски курорти и близостта му до Бяло море ще превърне региона в желано място за живот и инвестиции, а наличието на два университета ще гарантира млади и обучени кадри.

Представянето на "Визия за Югозапада" е част от предизборната кампания на Андрей Врабчев - гражданска кандидатура на ГД Боец в листите на ПП-ДБ.

Основен акцент на "Визия за Югозапада" е стартирането на високоскоростна ЖП линия Черно море-Благоевград-Адриатическо море, която ще свърже Пиринско с Тракийската низина, а Видин и Кулата - с Мизия. Първа крачка за този проект ще бъде свързването на Благоевград през Царево село (Делчево) до Кочани, към ЖП мрежата на Македония, както и Велес, а и да се стигне до Скопие и Битоля.

Предимствата на тази линия са, че има голямо социална и регионална стойност, трасето е късо и сравнително лесно за построяване. Тази връзка е била започната да се строи още 1941 г., но след края на войната остава недовършена. Други важни моменти са свързването на КПП Клепало и ускоряването на жп линията Видин - Кулата, което ще гарантира по-добра свързаност между българските селища, ще намали тежките камиони по пътната инфрструктура от пристанището в Солун и към него. Не на последно място завършването на АМ Струма по начин, по който да се запазят интересите на селищата в Кресненското дефиле и природата.

Избори 2023

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови