Алекс Алексиев откри предизборна кампания, въпреки че ЦИК го отстрани

OFFNews 27 април 2014 в 16:03 7205 14

Алекс Алексиев
Алекс Алексиев

Алекс Алексиев откри предизборната си кампания въпреки решението на ЦИК да го отстрани като кандидат за депутат в Европейския парламент.

Той откри кампанията си в събота във Варна, съобщиха от Инициативния комитет, издигнал кандидатурата му.

Алекс Алексиев - син на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и фейлетонист Райко Алексиев,  е емигрант е в САЩ от 1965 г. Той бе отстранен от Централната избирателна комисия с мотив, че не отговаря на условието за уседналост в България, тъй като постоянният му адрес е у нас, но не и настоящият. Някога той е декларирал пред ГРАО, че постоянният му адрес е в САЩ и не е променил това, когато се е кандидатирал.

В коментар за решението на ЦИК Алексиев заяви, че Избирателният кодекс противоречи на европейското законодателство в тази му част и е убеден, че съдът ще отсъди в негова полза.

"Случилото се е толкова сериозно, че би могло да доведе и до анулиране на целия изборен процес. Лошото е, че то ще компрометира България, а аз като българин не мога да бъда безразличен към това", каза още Алексиев.

На срещата с варненци Алексиев засегна темите за проблемите на националната сигурност, ЕС, енергетиката, имиграцията и радикалния ислям.

Според Алексиев политиката на сегашното българско правителство е самоубийствена. „Този кабинет работи единствено в полза на кремълската мафия, на неоимпериалистическата и дори фашистка клика, която управлява Русия в момента", каза Алексиев.

По думите му поведението на българското правителство в дебата за „Южен поток“ злепоставя и отдалечава България от европейските и евроатлантическите й партньори.

"Дори известният немски вестник "Зюд дойче цайтунг" писа, че с позицията си за „Южен поток“ България е показала "среден пръст" на Европа", каза Алексиев.

Той цитира официални данни, според които цената на 1 км. от трасето на Южен поток ще струва 7.5 млн. евро. В същото време стойността на същата тръба в Европа би била не повече от 2.1 – 2.4 млн. евро.

"Според експерти в сферата на енергийните проекти това означава, че 68% от цената на руския проект е формирана от раздадените подкупи, каза той. Сами направете сметката - 540 км. от тази тръба минават през България".

Според Алексиев с присъединяването на Крим Путин е променил доктрината на международните отношения в Европа след падането на Берлинската стена. "Затова сега нищо не би попречило и на ислямиста Ердоган да изпрати пет военни дивизии в България, ако реши, че "гяурите" тук потискат етническите турци", каза той.

България се нуждае от активна политическа позиция в Европа за селското стопанство. Възраждането на интензивното земеделие може бързо да изправи страната на крака, убеден е Алексиев.

Според него фактът, че Холандия получава 4 пъти повече субсидии за земеделие от България е дискриминационен и трябва да бъде променен.

"Аз не мога да променя Европа. Но ако бъда избран за евродепутат – гласът на един българин със сигурност ще бъде чут в Европа", заяви Алексиев в края на срещата.

До сряда Върховният административен съд трябва да се произнесе по жалбата на Алекс Алексиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!