5016 сънародници пожелаха да станат депутати

Заявяваме гласуване по настоящ адрес до 30.10., карантинираните могат да подават заявления за подвижна избирателна кутия и в деня на изборите

Александра Маркарян 28 октомври 2021 в 15:04 1198 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

5016 са кандидатите за депутати за 47-ото Народно събрание към този момент, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг. Част от тях са кандидати на повече от едно място. Общият брой номинации е 6316.

"Имаме един независим кандидат, за когото тече съдебно производство. 24 РИК заличи регистрацията му, поради липса на достатъчно подписи. Днес беше заседанието в Административен съд - София-град. Очакваме бързо решение, тъй като това ще повлияе и на отпечатването на хартиената бюлетина, така също и на информацията, която трябва да бъде заредена в машините", допълни Матева.

Може да има и други заличавания.

Хората вече могат да тестват гласуването чрез симулатор за машинното гласуване, качен на сайта на ЦИК. Той показва вярно страниците, които ще се отварят на машината, и екраните, и страниците на бюлетините. Може да бъде използван през таблет, телефон или компютър.

"Нашият симулатор абсолютно точно отразява начина на гласуване с екраните, с полетата, които трябва да се натиснат, и с информацията, която се съдържа в машината така, както ви я показахме. Тъй като в пространството има и други симулатори, но част от тях не отговарят напълно на начина, по който ще се гласува с машина, така че призоваваме всички български граждани да използват симулатора да използват симулатора, подготвен от Централната избирателна комисия", каза още тя.

Видеоматериал за начина на гласуване на машина може да видите ТУК.

Как ще гласуват карантинираните е въпрос, който от ЦИК ще решат утре след среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров и главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

От ЦИК очакват да има много карантинирани и  ако всички или голям процент от тях подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, ще трябва да се назначат допълнително хора. Заявленията се подават (по електронен път или на хартия) по общини и райони на карантиниране, а не по постоянен или настоящ адрес включително в деня на изборите - 14 ноември.

"В деня на изборите могат да подават заявления, но за да гласуват, трябва да има образувана комисия в този район", посочи Матева.

На 30 октомври изтичат сроковете за:

- подаване на заявления за подвижна избирателна кутия от избирателите с трайни увреждания, които не могат да отидат до секцията. При 10 такива заявления се образува комисия;

- подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, а не по постоянен;

- подаване на заявления за издаване на удостоверение за гласуване на друго място (само за членовете на ЦИК, РИК, кандидатите за депутати и наблюдателите).

Чужбина

На 753 места в чужбина ще има избирателни секции. Ако получим разрешение за всички обявени места, те ще останат толкова. От няколко страни се чака решение. Една от тях е Германия, откъдето е получено уведомление, че максималния брой адреси е 40. Съобразили сме се с това изискване, каза говорителят Цветозар Томов. 

Определена е числеността на секционните комисии извън страната. Текат консултациите с партиите за определяне съставите им. Вакантните места ще бъдат запълнени с предложения от дипломатическите и консулските представителства. В консултациите са се явили и извънпарламентарните "Продължаваме промяната", което се случва за първи път тази година. "Те направиха някои свои предложения, които ще се вземат предвид, ако останат свободни места, след като бъдат изпълнени предложенията на парламентарно представените партии".

Общия брой членове на избирателни комисии ще бъде 4115 при разрешение от всички приемащи страни. 753 са председатели и секретари, 708 - зам.-председатели, 1148 членове плюс още 753-ма членове, излъчени като държавни представители от МВнР.

В 208 секции извън страната ще се гласува с машина. Във всяка ще има по две, общо 416 устройства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови