30 участници в местните избори не са подали отчети в Сметната палата

OFFNews 03 януари 2020 в 12:42 1537 0

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г., представени от участниците в тях.

В Сметната палата са представили отчети общо 598 участници в местните избори, а 30 участници не са изпълнили задължението си, предвидено в Изборния кодекс.

Всички 57 политически партии и 7 коалиции от партии, които участваха в изборите, подадоха своите отчети.
По окончателни данни в изборите са участвали 283 местни коалиции. От тях 278 са подали отчетите си, а 5 - не са представили отчети.

От 281 инициативни комитета, участници в изборите, отчети са подали 256, а 25 инициативни комитета не са представили отчети.

Отчетите на участниците в изборите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК). След като се влезе в регистъра, се кликва на „2019“, след това – „Избори за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., „Регистрирани участници“, „Регистрирани участници в ЦИК“ и „Регистрирани участници в ОИК“. При избор на даден участник се клика на „Данни“, след това – „Финансови отчети“ и накрая на колонка „Отчет“ (конкретният отчет е обозначен с „кламер“ за прикачен файл).

Съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и предоставената информация от доставчиците на медийни услуги, социологически и рекламни агенции и агенции за връзки с обществеността, предоставили услуги на участниците в местните избори. Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в местните избори на 27 октомври, в случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови