Д-р Таня Андреева: Вероятно един глас не ми стига, за да стана депутат. Но няма да обжалвам

Георги Савчев 21 юни 2024 в 17:36 3245 1

Таня Андреева беше кандидат за народен представител от ПП-ДБ

Снимка OFFNews

Таня Андреева

"Вчера изтече срокът за подаване на жалби пред Конституционния съд за оспорване на изборите резултати. След задълбочен анализ на данните, протоколите и записите от секциите установихме, че има голяма вероятност преференциите ми да не са достатъчни, макар и с много малко. Причини за това са единични гласове, при които машината е дефектирала, не е издала разписка, но е записала гласа, както и фактът, че ако отворят всички чували с бюлетини, би се установило, че освен преференции, липсват и над 150 гласа за ПП-ДБ в 24-и избирателен район, което би направило моите преференции недостатъчни, за да прескоча седемпроцентния праг".

Това съобщи д-р Таня Андреева, която беше кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" в 24 МИР в София.

"По време на този анализ, в една от разглежданите хипотези излезе, че е възможно да не ми достига един глас. Следващият път, когато се чудите дали точно вашият глас има значение - има. От друга страна, аз съм кандидат на Да, България и ние не правим експерименти и ПР акции и ако внасям конституционна жалба, трябва да съм абсолютно сигурна, че това няма да нанесе допълнителни вреди на крехкото доверие, което има в съдебната система. Затова реших да не подавам жалба за моите евентуално липсващи преференции" - каза Андреева.

"Но това ни най-малко не значи, че се отказвам - ще работя с колегите от ПП-ДБ за моите каузи, свързани с детското здравеопазване, както и ще продължа да бъда политически активна в рамките на партията, която представлявам. Нямаше изобщо да има съмнения и разговори за загубени преференции, ако Изборният кодекс не беше осакатен и машините не бяха превърнати в принтери, на които освен това ЦИК осигурява некачествени ролки хартия, които водят до дефекти. Всеки глас щеше да бъде отчитан правилно, защото щеше да го отчита машина, а не преуморени членове на секционни комисии, за които преференциите са второстепенно нещо. Иска ми се моят казус да бъде един от поводите най-накрая нескопосаният Изборен кодекс, приет от "хартиената коалиция", да бъде поправен" - призова тя.

Вижте и интервюто на д-р Таня Андреева в студиото на OFFNews от 31 май тази година

    Георги Савчев

    Георги Савчев е редактор в OFFNews.bg от 2012 г. насам. Завършил е Радиожурналистика и Електронни медии във ФЖМК на СУ, специализирал е във Факултета по социални науки на Masaryk University – Бърно. От 2006 до 2011 г. е заместник главен редактор на Dnes.bg. Радионаблюдател на вестник „Култура” (2007 – 2011). Пише и за португалския седмичник Expresso. Автор е на книгата „Кристина”, наградена в Националния конкурс „Южна пролет“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София