13 нарушения, за които да внимаваме в изборния ден

OFFNews 23 октомври 2015 в 12:56 3095 0

Асоциация „Прозрачност без граници“ публикува списък с 13-те най-често срещани нарушения, за които трябва да внимават по време на избори. Ето какво гласят те:

Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:

1. Проверяват внимателно дали присъствате в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетините за местните избори и за референдума (списъците са два, като е възможно граждани, които не отговарят на изискванията за 6-месечна уседналост в населеното място, да са включени в списъка за референдума, но да не са включени в списъка за местните избори в същата секция)

2. Осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията)

3. Боравят правилно с бюлетините (откъсват пред Вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния номер на бюлетината)

4. Вписват в избирателния списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като гласувате

За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Общинската избирателна комисия. ОИК е длъжна да вземе решение незабавно и да го публикува на сайта си, заедно с постъпилия сигнал.

5. Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите за кметове и за общински съветници. В изборните помещения могат да присъстват само: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпници и наблюдатели. Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.

При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите:

6. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите

7. Организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване

8. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели

9. Разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота

10. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите

11. Раздаване на пари

12. Опрощаване на дългове

13. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги

За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи. 

Сигнали можете да подадете и до Асоциация „Прозрачност без граници“ на безплатен телефон – 0800 11 224.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българката от Украйна Таня Станева: Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите