Тъмната тайна на изоставеното село Кулдхара в Индия

OFFNews 03 юли 2017 в 13:25 7037 0

Снимка Tomas Belcik/Flickr

Изоставеното през 19 век селце Кулдхара се намира на около 18 километра югозападно от Джайсалмер, Раджастан. То е осеяно със стотици разрушени пясъчни и каменни къщи и прашни пътища, а за руините на това село се смята, че са прокълнати и обитавани от духове.

Селото е създадено през 13 век от представители на кастата на брахманите (жреци, философи, учени, религиозни водачи). Те били мигранти от Пали и заради това биват наричани Палианци. Някога процъфтяващо, дом на 1500 души с 400 къщи, сега Кулдхара прилича на призрачен град. През 1825 г. хората от селото и жителите на още 83 населени места в околността изведнъж колективно напускат домовете и на се видени повече. Това масово изчезване на над 1500 души без никакви следи оставя историците озадачени и до днес. 

Едно от предположенията е свързано с легендата, с което е известно селото. Тя разказва историята на бившия министър-председател на Джайсалмер - Сарим Сингх, който се влюбва в дъщерята на началника на селото. Той много искал дъщерята на местния управник, но тя не отговорила на чувствата му. Сингх заплашил селяните и семейството на управника, че ще наложи огромни данъци на целия район. Предполага се, че хората от селото и останалите 83 в района са решили да напуснат домовете си, за да защитят честта на момичето.

Легендата гласи, че преди да напуснат селото, брахманите хвърлят проклятие над местността, за да не може никой да живее в бившата им обител. Разказва се, че всеки, който се е опитал на заживее в селото, е напуснал много скоро след заселването си, заради опит с паранормалното. Така и до днес селото е пусто, оставено в руини.

В момента селото е превърнато в туристическа дестинация, въпреки че продължава да се разпада. То е недостъпно през нощта, защото хората от съседните села вярват, че след залез свръхестествени същества и сили завладяват мястото. 

За свръхестествените влияния говорят и от Paranormal Society of New Delhi (Паранормалното общество на Ню Делхи), които твърдят, че са свидетели на странни неща като натрапчиви гласове, отпечатъци по калта, движещи се сенки, надраскване на автомобили и др. 

Въпреки разказите, Кулдхара продължава да приема много туристи, любопитни да видят призрачното село, а правителството на Раджастан е решило да възстанови разрушеното селище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови