Разкриват гробницата в Малтепе догодина, Борисов обеща пълна подкрепа за археолозите

OFFNews 18 август 2018 в 18:37 6299 0

До края на септември 2019 г. гробницата в могилата "Малтепе" трябва да бъде напълно разкрита, а държавата ще осигури финансирането за това и за консервирането ѝ, обеща премиерът Бойко Борисов при посещение на място днес.

Предполага се, че в нея е погребан римски военен император, но тъй като все още не установена датировката на гробницата, втората предполагаема версия е, че това може да е гробница на тракийски владетел от 2 век.

Уникалното е, че тракийската гробница е най-високата у нас и в Европа, а може би в света след египетските пирамиди. Имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света, коментира той.

"Това е най-високата гробница в света - 24 метра. Този вид гробница е нещо уникално за България. Затова нека да идват българите да я гледат и да се гордеят със своята история - каза премиерът. -Трима императори са били убити из тези региони и гробовете на двама от тях не се знаят къде са и затова има различни предположения. Но нека не говорим и не гадаем, а да помогнем максимално на археолозите."

Премиерът разгледа разкопките и благодари на ръководителя на обекта и директор на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов и екипа му. Борисов коментира, че обектът ще е "един добър подарък и за града, и за Европа" и припомни, че догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата, затова ще е добре да бъде завършен дотогава.

С Борисов бяха министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът Амелия Гешева, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и неговите заместници, кметът Иван Тотев и всичките районни кметове на Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови