''Вижте това видео, преди да бъде изтрито'' или как да се борим с фалшивите новини - гост Георги Марчев

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Венци Мицов 27 септември 2023 в 18:19 8636 1

Георги Марчев, Factcheck.bg

Всеки протест у нас си има контрапротест.

Всяка новина си има контрановина.

Знаете ги всички. Как сега ще ни отровят с радиоактивно украинско жито. Или как всеки момент ще започнем да получаваме повиквателни, за да се бием срещу Матушка Русь.

Понякога тези новини са толкова тъпоумни, че ни става смешно. Но... Бекет казваше, че няма нищо по-смешно от нещастието.

Защото именно новините за това, че COVID не съществува, а ваксините имат чипове доведоха дотам, че България беше на едно от челните места по смъртност спрямо населението си в света.

Как възникват фалшивите новини? Какво разпространение получават? И какъв е начинът те да бъдат оборени?

Журналистът Георги Марчев е част от екипа на https://factcheck.bg/ - платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите - инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ).

С Георги разговаряме за това как да познаваме и да разобличаваме фалшивите новини. Как се проверява една фалшива новина.

Как да разпознаем една тролска група във Фейсбук.

Целият разговор можете да проследите във видеото на подкаста.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Минал Заминал

04.10 2023 в 03:36

Даааа. Какво може да се очаква от матриал, двуног, хуманоиден населяващ бг ? Къде другаде по света министър председател твърди, че е прост и, че матриала, който го избира също е прост и за това се разбират ?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!