"Строим кокошарник с документи като за "Кремиковци"

Конкурсът "Най-добра бг фирма" вади успешния бизнес на светло

Юлиана Ончева Последна промяна на 14 юли 2015 в 11:30 8232 11

Снимка БГНЕС - архив

За четвърта поредна година най-успешните български компании имат възможност да се съревновават в конкурса „Най-добра българска фирма“. Инициатор на проекта е Fibank (Първа инвестиционна банка), а в журито влизат водещи имена от бизнеса и медийните среди у нас, сред които социологът Кънчо Стойчев.


- Г-н Стойчев, има ли достатъчно добри фирми у нас, та търсите най-добрата? Бизнесът доста се оплаква от условията за дейността си?
- Добри фирми в България има, въпреки условията на бизнес средата. Някои си я представят само като данъци – те обаче са много малък елемент от нея. Представете си, че някъде в Африка има и по-ниски данъци, да кажем 5% - ще отидете ли да инвестирате там? Отговорът е не – защото сигурността е никаква, защото има корупция, издевателства от страна на администрацията, която не знае какво прави и най-вече нищо не прави, има объркани правила и съд, който не решава по закон, а както си иска – в такава среда няма да инвестирате. Ние сме заприличали на подобна държава. Прекомерни регулации, безмислени и глупави. Давам пример – у нас, за да построиш един кокошарник, ти искат същите документи като да построиш „Кремиковци“. Това е абсурдно, получава се така, че огромна част от нещата в страната не са законни. Не само циганските къщи, а и голяма част от българските, а те са повече, както знаем от статистиката.

- „Няма такава държава“ ли казвате?
- Ами да, ще дам още един пример – ако искате да реализирате даден проект, процедурите, както са описани на книга, за да ви е законно всичко, отнемат 8 месеца. Първи общински съвет, втори, ЧЕЗ, едно съгласуване, второ съгласуване – при положение, че ток имаме достатъчно и той е примерно на 500 метра. Същото е с водата. Освен че губите време, минавате през администрация, която ви съдира кожата, както и монополистите. А човек вече е взел кредит, кой го плаща през това време? За каква бизнес среда говорим – така е за всяко едно нещо. Едно и също е – краварник, овчарник, фабрика, завод – изключително враждебна, недружелюбна среда.

- Знаете ли, че има една фолк песен „Най-добрата фирма“ – в нея се казва „Ще направя 100,200,300 милиона, ще те водя, мила, в Барселона“...
- Вярно тук е само Барселона, може би и „мила“. 

- Но много от хората, като чуят бизнес, си представят нещо подобно?
- Има такава народопсихология, вярно е. Но фирмите у нас стават добри с изключителни усилия, затова трябва да се отнасяме с респект към тях. Не може България да върви напред без собствено производство. Страна без собствено производство няма място под слънцето в днешни дни, освен ако не е пълна с петрол или не е Лихтенщайн или Монако да е финансов рай.

- Конкурсът „Най-добрата български фирма“ всъщност се противопоставя и на бизнес средата и на представите у народа за бизнеса, така ли?
- Когато говорим за конкурса – той е насочен предимно към малките и средни фирми, които са гръбнакът на всяка икономика. И на френската, и на германската, на всяка нормална пазарна икономика. Тези фирми са някак встрани от общественото внимание, те са в известен смисъл непризнати, на тях не им се помага дори с признание, че са свършили нещо полезно за обществото. Може да са 10, може да са 100 работни места – но са работни места в България за българи. Затова този конкурс се опитва да повдигне завесата, да покаже, че такива фирми съществуват и те не са една и две, а стотици. През последните 4 години, в които провеждаме конкурса, видях около 500 такива фирми, които заслужават да бъдат показани на светло. А живеем в такава медийна среда, че, ако някоя фирма е направила нещо добро, не се пиши и говори за нея, защото се приема за реклама. Ако е нещо лошо, ако се взриви и умрат хора, може. Това е абсурдно – налага се само негативния пример. Това е целта на конкурса на Fibank – да насочи общественото внимание към добрите фирми. Да бъдат подкрепени включително и с това да се купува българското. Само така могат да се постигнат по-високи пенсии, по-големи осигуровки и по-добро образование, здравеопазване и т.н. Това е единственият път, страни, които не се грижат за своето производство, не могат да имат ръст.

- Колко фирми очаквате да се включат в конкурса?
- Много сериозен е интересът, стотици фирми участват през годините. Освен това Fibank много активно кредитира малкия и средния бизнес, което е не просто похвално, а животоспасяващо за нашата икономика.

- Каква е ползата за фирмите-участници, освен показването им като успешен бизнес в страната?
- Видимостта е ползата. Това, че се показва на обществото – има какво да се направи, има как и може да се направи успешно. Все повече от фирмите, които заслужават да бъдат показани на обществото, се занимават с износ. Тъй като пазарът ни е малък. Но пък този износ дава добри възможности на страната ни като цяло.

Конкурсът

Желаещите да участват в конкурса „Най-добра българска фирма“ могат да попълнят въпросник на сайта на инициативата http://www.naidobrafirma.bg/Questionnaire/. Конкурсът ще приема заявки до 18 октомври 2015 г. Авторитетното жури, което ще оценява фирмите кандидати, е в състав: Васил Христов - изпълнителен директор на Fibank, Светла Костадинова - изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, Венелина Гочева - управител на „Медийна група България Холдинг”, Лъчезар Богданов - управляващ партньор в „Индъстри уоч“, финансистът Емил Хърсев, социологът Кънчо Стойчев - съосновател на ББСС „Галъп Интернешънъл“ и Йордан Матеев -главен редактор на сп. „Форбс“България.
Тази година организаторите развиват конкурса, като представят нова категория - „Проектно финансиране на бизнес таланти“. С нейното включване се цели да бъдат подпомогнати млади българи с иновативни идеи, които се нуждаят от менторска подкрепа за създаване на бизнес план и стартово финансиране на проектите си. Участниците, които журито класира на първите три места, ще получат безвъзмездно финансиране от 15 000, 10 000 и 5 000 лева за реалното започване на бизнеса си. За тази категория организаторите са подбрали специално жури, което се състои от доказани предприемачи, осъществили редица успешни бизнес проекти. Това са Пламен Ташков - собственик на производителя на бронежилетки „МАРС Армор“, Цветан Цеков - земеделски производител и собственик на „Яблена Натура“ и Венцислав Пенков - собственик на фирма „Национал 7“, която се занимава с производство на екопелети.
Задължителни условия за участие на фирмите в надпреварата са те да имат български капитал, български мениджмънт и да представляват български бранд. Тази година членовете на журито са решили да поставят акцент в конкурса на направените през последните 3 години инвестиции от фирмите кандидати. Инвестициите може да са в разширяване на производствените мощности, в разкриване на нови работни места или пък в подобряването на условията на труд и повишаването на професионалните познания на персонала. Очакванията на журито са по този начин да стане ясно, че българският бизнес не е забавил темповете си, а активно работи и се развива.
За три поредни години инициативата „Най-добра българска фирма“ отбелязва нарастващ интерес сред българските компании. В последното издание на конкурса – през 2014 г., за приза се състезаваха 220 фирми, а очакванията на организаторите са през 2015 г. тази бройка да бъде надскочена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2015 в 13:05

Ако Кънчо не беше толкова озлобен и настървен /за причината се досещаме/, щеше да знае, че документи за "Кремиковци" изобщо няма. Т.нар. комбинат е построен с решение на Политбюро на ЦК на БКП от една страничка! Някои са много изнервени и злобата им избива като гнойна пъпка на челото, а може би ние напълно погрешно сме ги смятали за компетентни. Те са си били винаги зли леви богаташи /възгордели се партийни функционери от селски тип/, но под добро прикритие!

14.07 2015 в 17:45

Я вземи си отвори сайтчето на ЕК го виж там този план. Разрешението, което се даде на Орешарски бе за подкрепа на банките като цяло (той подкрепи не само ПИБ, ако не си слушал изказванията на ББ, който обича да се изпуска). Разрешението за депозита на ПИБ бе дадено от самата ЕК в края на миналата година и бе не за 1,2 млрд. лева, а за 900 млн., които трябва да ги върнат към средата на 2016. Според последния им тримесечен отчет те са върнали 150 млн. лв. до края на м. март. Ако на истината казваш опорни точки, значи си мноооого зле. Хайде сега спри да се правиш на толкова глупав, че ти свършва май-работното време и трябва да си ходиш :)

14.07 2015 в 17:29

"ПИБ и кредитния й портфейл ги провериха от ЕК миналата година преди да разрешат държавния депозит."

Никой "от ЕК" не е проверявал "портфейла" на никого, лъжльо, разрешението го дадоха на Орешарски срещу неговата честна дума.

Не само това, ами и крадлив цеко трябваше да върне парите преди месеци и да снесе план за реорганизация.

Никой не е виждал нито пари, нито план оттогава.

Нищо де, плюйте с опорните точки, нема лошо.

Ще им плащате масрафа и на цековите, както платихте на Мустака, то дебилите се лекуват с бой и глоби.

14.07 2015 в 16:40

Откъде изплува тоя "сПЕЦИАЛИСТ"?...

14.07 2015 в 15:54

тролчески колектив "зора", ти явно живееш в някаква паралелна реалност или просто необразован всичколог. Знаеш ли колко плащат на ЕЦБ банките, за да ги спасяват? 0.05% е лихвата. Лихвата на ПИБ до колкото си спомням от миналата година беше 2%. Хайде направи си сам разликата дали българските банки и европейските са равнопоставени? А за останалото мога само да ти кажа, че ПИБ и кредитния й портфейл ги провериха от ЕК миналата година преди да разрешат държавния депозит. Така че сам си направи извода, дали има нещо вярно в глупостите, които си чел. Имаш интернет и можеш спокойно да се информираш и сам.

14.07 2015 в 14:59

" какъв ти е проблемът? "

Един милиард данъци на сметка в банката на Цеко, за които той плаща лихва, по-ниска отколкото ние плащаме на същите пари на германците, от които сме ги взели са ми проблема.

А данъците са там, понеже Цеко точи по същия начин, по който точи и Мустака и ще трябва да плащам и неговия масраф, педерастче тролско насрано.

14.07 2015 в 14:15

Е за сметка на това стоим голф игрище с документи, като за кокошкарник.

14.07 2015 в 13:27

"водещи имена от бизнеса и медийните среди у нас, сред които социологът Кънчо Стойчев." - бях на ръба да спра до тук, но някак продължих и да ви кажа, Стойчо е наговорил верни приказки за бизнес средата. Ама само приказки. А в такова шоу мис и мистър бизнес не съветвам никой да участва, щото после същия тоя сладкодумник Стойчо ще ви доведе същите онези, които сговняват бизнес-средата я за подаяния, ч за рекет, я за нещо друго.
Правете си бизнеса и не търсете излишна показност.
Поне за България това е златно правило.

14.07 2015 в 13:26

Да ви светна как се строи кокошарник т.е. овчарник в България, ако искаш да си документално изряден.
Преди година и половина купих от търг от една община земя с намерението да строя овчарник. Един зависливец пусна възражение.
Общината разглежда възражението два месеца, и с мнение че няма основание за възражения го прати на областния управител за окончателно решение.
Областният управител след два месеца препрати случая на областният административен съд.
След четири месеца областният съд препрати случая на върховния съд.
След още шест месеца върховният съд отсъди, че възравението е неоснователно.
След още два месеца получих от общината документ за собственост. Веднага внесох за одобрение проекта за строеж.
След месец и половина ми върнаха проекта защото "имотът на бил захранен с път". Селяните от край време минават точно по средата на парцела, но път на картата няма. Голям проблем. Път има на 4 метра от границата на парцела и някой просто трябва да тури две чертички на картата. Да, ама за това се иска проект, решение на кмета и на общинския съвет. Още два месеца. Още го чакам това решение.
После ще одобряваме проекта за строежът на века.

Да еба и демокрацията!

14.07 2015 в 12:59

тролчески колектив "зора", какъв ти е проблемът? Защо всеки, който се опита да направи нещо хубаво и веднага се намират такива комплексирани тролчета, които да плюят. Добре, че има подобни инициативи, за да подкрепят българския бизнес и да показват, че е конкурент дори на световно ниво на големи корпорации. Ама не, трябва все да се плюе и да се мрази всичко българско и родно и да се кланяме на всеки чужденец. Ей, писна ми вече от такива като теб.