Стефан Вълдобрев: Иска ми се нашите деца да растат в умна и гледаща към бъдещето страна

OFFNews 14 октомври 2021 в 11:05 2729 1

Снимка Павел Червенков

Разговорът за децата в България винаги е оцветен силно емоционално, политически, социално, правно. В България няма одобрена Стратегия за децата вече 3 години. Няма и спокоен и уравновесен разговор за това каква е ролята на родителите, институциите, гражданските организации за развитието на децата на България. Детската бедност, детската смъртност, ранното отпадане от училище са само част от проблемите. Инициативата „Парламентарна група на децата“ е опит за разговор по темата за децата, част от която са разговорите с популярни личности. Своите мисли по темата споделя музикантът Стефан Вълдобрев.

- Кое е най-важното и първото, което трябва да направят бъдещите управляващи за децата в България?

- Особено важно е бъдещите управляващи да им покажат с личен пример, че в България политиците са почтени и интелигентни хора. Само това. Нищо друго. Ако имат вяра в държавността и държавата си, останалото децата ще си го постигнат сами, ако никой не им пречи. Те знаят как да постигат мечтите си.

- Политиците, под натиска на определени групи от обществото, непрекъснато отхвърлят законопроекти и европейски документи, които гарантират защитата на децата от насилие. Решен ли е този проблем в България?

- Не разбирам от законопроекти и европейски документи. Мисля, че е неизбежно проблемът с насилието над деца да бъде решен със смяната на поколенията политици и родители.

- В коя сфера са най-сериозните проблеми на децата и семействата у нас? Какви са възможните решения на тези проблеми?

- Мисля, че са от естетически характер – кое е красиво и кое е грозно, кое е повод за гордост и кое е повод за срам, кое е истинско мъжество и кое е показно мъжество. Тези проблеми се решават в семейството и никъде другаде.

- Променихме ли се като общество в отношението си към децата през последните години според теб?

- Забелязвам, че нашето поколение общува много по-открито и приятелски с децата си. Ние, например, нямахме такава комуникация с родителите си. Имаше повече табута и свян. Трябва да минат години, за да разберем кой е по-добрият вариант.

- В каква България би искал да растат и живеят твоите деца?

- В умна и гледаща към бъдещето страна, а не постоянно обърната към миналото.

- Възможно ли е политическите партии у нас да се обединят по темите, свързани с децата?

- Надявам се да е възможно да се обедният за едно истински добро бъдеще на децата.

*Интервюто със Стефан Вълдобрев e взето по повод кампанията на Национална мрежа за децата „Парламентарна група за децата“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

18.10 2021 в 11:02

Истински добър, оптимистичен и автентичен човек. Един от малкото, които с всяко изказване, с всяко участие го доказват.