Как младежи решиха да "събудят" образователната система

22 април 2013 в 22:20 4651 8

кампания
кампания

 

Проблемите в образователната ни система са ясни на всички. Какво е решението обаче и до кога ще клатим скептично глава, четейки поредната новина за учителско недоволство или стряскащо висока неграмотност остава енигма. На целия този потискащо сив фон едни млади 20-годишни момчета са се нагърбили със задачата да се опитат да внесат известно разнообразие в някои часове по история.

Става дума за кампанията на създателите на сайта "Българска история" (www.bulgarianhistory.org) "Да обиколим българските училища". Това, което правят младите родолюбци е колкото и просто, толкова и ефективно. По покана на даден преподавател те отиват в съответното училище и изнасят открит урок пред учениците, използвайки и различни клипове, снимки и филми. Ето как самите те описват идеята:

"Често сме говорили помежду ни, че материалът  по история, който се изучава в училище не е достатъчно пълен и липсват основни, значими и изключително важни части от нея, които за жалост не са заложени в учебния план. За нас ще е изключително удоволствие, ако даден преподавател по история ни отдели един учебен час, в които да разкажем по някоя друга интересна история на учениците. За нас няма значение дали ще излезем пред втори, пети или десети клас, тъй като смятаме, че бихме намерили общ език с всеки от тях. Урокът ще е придружен със снимки, видео и любопитни факти, които ще се потрудим да подготвим. Със сигурност преподаването е много трудна задача, но сме уверени, че ще съумеем да грабнем вниманието на учениците, най-вече защото ще се “възползваме” от това, което ни предлага XXI век. До момента имаме наблюдения, че именно кратките няколко минутни клипове, придружени с анимирани карти и графики имат доста голям ефект и правят иначе леко скучния текст в един далеч по-вълнуващ и лесен са усвояване материал. Не претендираме, че имаме достатъчно знания и че сме способни да преподаваме на професионално ниво, но смятаме, че един по-различен час не би попречил на никого."

Кампанията тече от март месец насам, като до момента младежите са обиколили над 10 училища в различни градове - Луковит, Айтос, Средец, Свети Влас, Каварна, Пловдив, Дупница и София. Изнесените уроци са пред всякакви класове (от 1-ви до 12-ти), а темите са различни, обикновено по преценка на преподавателя. Интересен е случаят в Пловдив, където Иван Кънчев и Марио Мишев разказаха за славните български моменти пред детско-юношеската школа на Локомотив (Пловдив), на самия стадион "Лаута", както и посещението в Айтос, където вместо в училище, урокът бе изнесен в местното читалище пред над 150 ученици. Самите те казват, че ще продължат да обикалят страната докато виждат, че има смисъл и усещат, че превръщат този един час по история в едно по-необикновено изживяване за децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки