Учени и бизнес: 'Наши хора' искат да сложат ръка на парите за иновации

OFFNews 27 октомври 2017 в 15:35 5743 3

Един от най-важните източници за финансиране на развойни проекти на малки и средни предприятия в България се саботира. Това обявиха представители на бизнеса, които са участвали в осмата сесия за подбор на проекти за финансиране на Националния иновационен фонд.

Фондът е структура е към Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, а осигуреният бюджет за проектите е 5 милиона лева. За него са кандидатствали 192 предложения.

Те са класирани от независимо експертно жури от учени, избрани от самата ИАНМСП, но въпреки това вече в продължение на месеци не събира управителният съвет на НИФ, който да обяви класирането и парите да стигнат до малкия и среден бизнес, който да стартира иновационните разработки.

"За 12 години съществуване на фонда, никога досега не е имало подобно забавяне. Нямаме никакво обяснение какво го налага, след като оценките отдавна са предадени", заяви Юрий Ценков от фирма Електронинвест.

Според него при предишните сесии на НИФ кандидатстването и изборът е отнемало 3-4 месеца докато сега процедурата вече се точи повече от година.

Нямаме никаква яснота какво се случва. Ако не бъдат използвани средствата те трябва да се върнат в бюджета, ако вече не са похарчени от ИАНМСП, предположи Ценков.

Другият вариант според него е "на някой да не му харесват оценките на експертите на БАН и университетите за проектите, които трябва да бъдат подкрепени и да се опитва да ги пренареди".

Доцент Тихомир Тянков от БАН уточни, че оценките на проектите на външните оценители, сред които е и той, са предадени още през април, но въпреки това от агенцията не са изплатили възнагражденията за работата им.

Според него проекти, които не са получили високи оценки искат преразглеждане на класирането и ревизия на външните оценки.

"Няма по-добър инструмент за подкрепа на иновациите от НИФ. Фондът доказа ефективността си, въпреки ограничения си бюджет", подчерта Венцислав Славов от Асоциацията на бизнесклъстерите.

Той също подчерта, че е притеснен от забавянето и настоя да бъдат обявени резултатите от осмата сесия на НИФ за подбор на проекти.

"Няма по-лошо за индустрията от това да изчезне НИФ. Говори се за анулиране на сесията, което би било саботаж за малките и средни предприятия", каза Румен Атанасов, председател на Българската асоциация на електротехниката и електрониката. 

Според него забавянето на процедурата създава подозрения за нерегламентиран натиск върху оценителите да сменят оценките си, така че в разпределението на бюджета да участват точно определени фирми.

Както учените оценители, така и фирмите-участнички вече са сигнализирали за проблема всички институции, ангажирани в процеса. Изпратени са отворени писма до Министерство на икономиката, ресорния вицепремиер Валери Симеонов, премиера Бойко Борисов, а също и президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и министъра на европредседателството Лиляна Павлова, тъй като тя обяви иновациите за един от приоритетите на на нашето председателството през следващата година.

По-късно от ИАНМСП изпратиха уточнение по темата.

"Изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева е поискала свикване на Управителния съвет на НИФ, за да се вземе решение за обявяване на класиране на иновационните проекти и за това кои от тях ще получат финансиране. Средствата във фонда по осма сесия няма да достигнат за всички оценени проекти с над 60 точки, както е записано по правилата. Техният брой е 84 и са на стойност около 16 млн. лв. Общо бяха подадени 192 предложения. Очаква се процедурата да приключи до края на годината и средствата да бъдат максимално използвани", заявиха от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

28.10 2017 в 06:24

Още друг тъп пример.
Пенсионирани колеги, скука. През годините все с нещо са подпирали крака на масата в кухнята, да не се клати.
Странни материали? Странни идеи? Странен опит? Влажно мазе? Мизерни машини? Не спират. В това число - прибори, които са направени така, и летят в космоса.
И пари не искат, въпрос на мироглед.
Къде го "бизнеса", къде ги "иновативните", и къде "европрограмите за първи силикон в осми клас - път към Марс".

23293

2

Стефан

28.10 2017 в 05:03

Прост пример: въпросния Електронинвест. Известен сред радиолюбителите преди време магазин за чаркове. Хубав, имаше. Сега стои празен, в смисъл - няма купувачи. Заради което вече няма и стоки.
Не му правя нито реклама, нито антиреклама, отдавна съм безразличен.
От една страна, там по витрините стоят непотърсени хубави неща. От друга - ХМС-то няма автоматични метеостанции.
Стоките от една витринка на тоя магазин, стигат за оборудването на няколко автоматични метеостанции, от невисоко ниво, но поне някакво. Директорът на ХМС-то плаче, че няма и за любителска техника.
Ми, съберете се, и свършете работа бе, олчоджум! Кво да ви уча - не съм баща ви, на едни години сме.
Ебем ти заеби, както казват във Филхармонията, като ги викнат на бис. Размърдайте се сами, и отсвирете чиновниците.
Да ме прощават, неинтересуващите се от физиологията на размножаването.

23293

1

Стефан

27.10 2017 в 20:33

Хубав пример, как и едните и другите говорят глупости, и не им минава през ума да посочат истинския проблем.

В управлението на науката, учените нямат думата от 30 години. Всичко е узурпирано от реално безмозъчни чиновници. В това число - някои директори на институти. Крепят ги по-горните безмозъчни еврочиновници, както и общата политика за управление на.
От друга страна, "бизнеса" иска от образованието единствено занаятчии. И НИКОГА не търси и не купува готовите приложни резултати, разработени от учените. Нито дава пари за такива разработки. Заради което, и не търси възстановяването на някогашните ведомствени институти, които и бяха връзката между фундаменталната наука, и промишлеността.
 
X

Да помогнем на украинските деца!