Цветан Василев: Ще осъдим държавата, новите в политиката не се заинтересуваха от безобразията в КТБ

OFFNews 08 септември 2022 в 11:21 4669 0

Цветан Василев

Снимка БГНЕС/Архив

Цветан Василев

Не е моя работа аз да преговарям с новите собственици, това е проблем на държавата. Ние ще осъдим държавата, а тя, ако има желание и воля, нека да си търси компенсациите от новите собственици, както и от тези, които са продали на безценица.

Това каза пред "Фокус" председателят на Надзорния съвет на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Цветан Василев. Той обяви, че новите лица в политиката, които не би трябвало да са свързани с т. нар. статукво, въобще не са се заинтересували от несъстоятелността на КТБ. 

Василев посочи, че е писал сигнал над 100 страници с приложени доказани престъпления на синдиците на банката, но по него не е реагирал тогавашният служебен премиер Стефан Янев, а след това и редовното правителство.

"Моите колеги от Съвета на директорите на банката Георги Христов, Георги Здравков написаха редица доклади за други престъпления на синдиците – реакция никаква. На нас ни беше отговорено, че предвид сложната подчиненост на Фонда за гарантиране на влогове, министърът на финансите, на който Фондът е подресорен - вие, предполагам, си спомняте фанфарите, с които тогавашният министър на финансите влезе в сградата на КТБ заедно с тогавашния шеф на Фонда за гарантиране на влоговете, а сегашен подуправител в Банков надзор Радослав Миленков, се оказа, че всички служебни, пък и редовни министри на финансите, отказаха да направят разследване на дейността на синдиците. Независимо от нашите твърди доказателства за тяхната престъпна дейност. А пък на всичко отгоре Закона за кредитните институции позволява на министъра на финансите и да ги смени, само че той не си направи този труд", казва той.

По думите на банкера всички служебни и редовни министри на финансите от правителството на Стефан Янев досега, са отказали да обърнат внимание на сигналите за "безобразията в КТБ".

"Бих искал наивно да вярвам, че не са разбрали значимостта на случая на "КТБ". В последната управленска коалиция има и съучастници в погрома на банката. БСП на Сергей Станишев беше съучастник, както и "Да, България". Да не говорим за партията на Слави Трифонов, пряко обвързана с виновниците за разгрома на КТБ. Достатъчно много хора са оплетени в умишленото ѝ фалиране", заяви Цветан Василев.

Той е на мнение, че въпросните политици искат да избягат от темата "КТБ", защото е омерта. По думите му лицензът на КТБ е отнет незаконно и ще се търсят правата по законите на България за компенсиране на щетите и вредите както за собствениците, така и за мениджърите на насилствено ликвидираната банка. Според Василев причините за атаката на КТБ са две:

"Едната – страхът на статуквото от мен, защото очевидно аз не бях системен играч, колкото и да ми приписваха връзки с този и онзи. Наред с това много сериозна причина е изключително ценният инвестиционни портфейл на банката, включващ компании над 1 милиарда и 700 милиона евро".

Банкерът обясни, че организаторите на атаката срещу банката са разчитали на фигура в Закона за кредитните институции, наречена Специален надзор, при която евентуалното подаване на искане от страна на директорите и управляващите банката за подобна фигура, целяща спасяване от фалит, са смятали, че това нещо ще им позволи да лишат управляващите и собствениците на банката от право да защитават лиценза на банката през съответните административни съдилища в България: 

"Опитвали са се да поставят тази клопка. В този план със сигурност участват тогавашното ръководство на БНБ – Иван Искров, тогавашният вицеуправител на БНБ Димитър Костов и други лица. Малко известен факт е, че на 19 юни, един ден преди поставянето на банката под специален надзор, при мен във Виена дойде тогавашният главен изпълнителен директор на банката Орлин Русев. Целият припотен, изпотен, с гореща молба да се съглася изпълнителните директори да поискат специален надзор от БНБ, вместо това да направи самото ръководство на БНБ, виждайки, че изкуствено насадената паника от медиите в страната, както и от публичните действия на прокуратурата, доведоха до страхотен хаос сред вложителите на КТБ. Тогава аз трябваше да избирам между вероятността банката да фалира поради невъзможност да изпълни всичките наредени плащания, което беше съвсем реално, и да бъде поискан Специален надзор, който според логиката и философията на БНБ, представена и защитена също така пред Европейска централна банка, означаваше да се даде възможност най-напред на нейните акционери, а след това и на други инвеститори да оздравят банката."

Той посочи, че надявайки се, че съдът ще приеме, че нямат правен интерес, нито мениджърите, нито акционерите са направили одит, съобразно изискванията на Закона за кредитните институции. Цветан Василев, че е последвала "пародия от методически доклади" на три консултантски компании, действащи в България – "Делойт", "Ърнст енд Янг" и "Алфа Консултинг".

"Тези доклади бяха размахвани заради огромните дупки от 4 милиарда и не знам още колко си стотин милиона. Приложената методика първо не съществува никъде и не е прилагана никъде, не е била съобразена и с действащия закон. А пък да не говоря, че основният подход в тази методика е бил има или няма кредитни досиета, на база на които са извършвани провизиите. Тези кредитни досиета, за които ако си спомняте и вие, и вашите слушатели, също бяха разнасяни по медиите. Били откраднати, били скрити от мениджмънта на банката – от мен, пък след това огромната част от тези кредитни досиета се оказаха налични в досието по наказателното производство", каза още Цветан Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови