Танева избухна срещу веригите: Пенсионер с 240 лв. може да дари, а вие не можете да положите минимално усилие! Ще направим каквото сме решили!

Унижение за българския държавник е да се коментира позицията на Сдружението за модерна търговия - отсече министърът на земеделието и храните

Александра Маркарян 08 април 2020 в 14:58 9397 8

"Няма да коментирам тази позиция, тя е е пълна с манипулации! Да, ще въведем мерките, които сме планирали. Така министърът на земеделието Десислава Танева отговори на журналистически въпрос за становището от вчера на Сдружението за модерна търговия, които обединява големи търговски вериги у нас, по повод проект на постановление, с което се въвежда изискване 1/2 от площта в магазините им да бъде отделена за българска продукция.

"Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ. Всичко в това изложение са манипулации и не искам да го коментирам! Със сдружението от доста време водим абсолютно безплоден диалог" - ядоса се Танева на брифинг и продължи - "Значи може пенсионер с 240 лева пенсия да я дари за битка в тази криза, а не може търговски оператор с n на брой обекти да направи минималното усилие дребният производител да може да продава в провинцията! Това е нонсенс, за всеки български държавник е унижение да коментира това!"

Късно снощи МЗХГ разясни, че проектът предлага в търговските обекти да бъде излагана повече българска продукция на местни (регионални) производители в съответния обект. Под "регионални" производители то има предвид "производители или организации на производители с място на осъществяване на дейност на територията на областта, в която се намира съответният търговски обект или до 200 км. от областния център".

Търговските обекти се задължават да обособят площи, в които да се предлагат само мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; месо и месни продукти; ориз; брашно; хляб; яйца и яйчни продукти; масла и мазнини; мед; картофи и кореноплодни; зеленчуци – сурови (полски и оранжерийни), сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове; плодове – пресни (полски и оранжерийни), замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти; месни и месно-растителни консерви; готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид.

Становището им дойде в отговор на позиция на Сдружението за модерна търговия от вчера, в което се казва, че проектът "погазва основните принципи на пазарната икономика" и прилагането му би довело до "изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители". Оттам твърдят още, че предложените промени "противоречат и на законодателството на ЕС в редица области като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ" и предупреждават, че те "ще доведат до наказателни процедури срещу България".

Агнешко за Великден

Във връзка с предстоящия Великден министърът увери всички потребители, че има родно производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление. Взети са всички мерки до пазара да стигне българско прясно месо - каза тя.

За улеснение на клиентите във време на карантина ще бъдат представени на МВР списък с фермите, които имат право да колят.

На въпрос наблюдава ли се спекулативно увеличение на цените министър Танева отвърна:

"Събираме информация. Трудно е да обявя тенденция. Ще дадем данните, но когато се натрупат за достатъчно дълъг период от време. Факт е, че в няколко оператора се наблюдават промени, но те са и с плюс, и с минус. Но минахме дни с нестандартно потребителско търсене и може би промените са направени, за да остане стока".

Министърът увери, че контролът в момента е много стриктен. Българската агенция по безопасност на храните работи в най-интензивния си режим на работа, със 100% извадка на определени храни, като меса, плодове и зеленчуци - увери тя.

Тя призова земеделските производители да подават своевременно информация за броя работници, които са им нужни, за да може от бюрата по труда да насочват регистрирани безработни към тях. По повод тази мярка, съвместна със социалното министерство, при която безработните ще имат възможност едновременно да получават обезщетенията си и заплата, ако работят в селското стопанство, министър Танева разясни, че непосредствената нужда в момента е от хора, които да оберат розовия цвят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

7

Васил Василев

08.04 2020 в 17:44

Големите вериги заслужават и големи шамари.Ако не им харесва да си обират крушите че много станаха и убиха кварталните магазинчета!

11568

6

PetarD

08.04 2020 в 17:34

Само не разбрах, къде се скриха работниците от миналата година.

12392

5

мгергов

08.04 2020 в 16:46

Мерките не са кой знае колко добре измислени, ще падат големи злоупотреби извиване на ръцете.

15914

4

поп Дръвчо

08.04 2020 в 16:35

На това му се казва "с чужда пита помен".

И няма никакво съмнение че мярката е замислена в полза на някакви наши хора, а масрафа ще го платят търговците, потребителите и не на последно място - повечето български производители.

6506

3

bobacko

08.04 2020 в 16:31

Тази, която се има за държавник, да вземе да обясни защо пенсионерите вземат 240 лв. пенсия, а не да се прави на заинтересована както за тях, така и за местните производители. Протекционизмът се наказва при свободния европейски пазар. Но санкциите ще пращаме ние, а не т.н. министър на къщите за гости без гости.

8959

2

Станчо Панса

08.04 2020 в 16:27

Естествено, че вие ще направите каквото сте решили, нали после ние ще плащаме глобите от Брюксел

8505

1

Pinky

08.04 2020 в 15:39

Жълтото заглавие оставя доста горчив вкус. Дали и тази медия не потъва вече?