Quantcast

Гневен отговор на земеделското министерство към търговските вериги: Манипулирате!

След заплахата от веригите с наказателни процедури срещу България МЗХГ на свой ред ги заплаши със ''съответните мерки'', ако повишат цените

Александра Маркарян Последна промяна на 08 април 2020 в 10:20 5682 5

С гневна позиция към търговските вериги излезе Министерството на земеделието, храните и горите късно снощи. След като те реагираха крайно остро на проект, задължаващ ги да осигурят 1/2 от площта си за българска продукция, МЗХГ отговори:

"Позицията на Сдружението за модерна търговия, която бе разпространена в медиите, е манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените. В предложените текстове има само въвеждане на едно единствено задължение - площи за предлагане на продукцията на местното население. По никакъв начин обособяването на площи, специално определени за български продукти не би могло да бъде намеса в прилаганите модели на търговските вериги, още по-малко фактор за нарастване на цените на стоките."

Всъщност веригите, обединени в Сдружение за модерна търговия, огласиха вчера през деня информация за проекта на правителствено постановление, изготвен от МЗГХ, преди той да бъде публикуван за обществено обсъждане от министерството. Подобна публичност е задължителна, но до момента проектът липсва и обществеността може да се ориентира за съдържанието му единствено въз основа на твърденията на едната и другата страна в спора, но не и на база самия документ.

В позицията си МЗХГ твърди, че "той е иницииран след комуникация между МЗХГ и Сдружението за модерна търговия" и че тя имала за цел "да стимулира доброволно търговските вериги да подкрепят българското производство".

Но - допълва МЗХГ - "разговорите не доведоха до никакви действия и разбиране от страна на частните оператори, което наложи настоящото предложение". С него не се въвеждат регулации в дейността на частните оператори, а само задължава обектите да предлагат продукцията на местни български производители - уверяват оттам.

От министерството разясняват, че се предлага в търговските обекти да бъде излагана повече българска продукция на местни (регионални) производители в съответния обект. Под "регионални" производители то има предвид "производители или организации на производители с място на осъществяване на дейност на територията на областта, в която се намира съответният търговски обект или до 200 км. от областния център".

Търговските обекти се задължават да обособят площи, в които да се предлагат само мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; месо и месни продукти; ориз; брашно; хляб; яйца и яйчни продукти; масла и мазнини; мед; картофи и кореноплодни; зеленчуци – сурови (полски и оранжерийни), сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове; плодове – пресни (полски и оранжерийни), замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти; месни и месно-растителни консерви; готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид - пишат още от МЗХГ.

Според сдружението представеният им вчера проект "погазва основните принципи на пазарната икономика" и прилагането му би довело до "изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители". Оттам твърдят още, че предложените промени "противоречат и на законодателството на ЕС в редица области като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ" и предупреждават, че те "ще доведат до наказателни процедури срещу България".

От МЗХГ не са съгласни с обвиненията:

"Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители запазване на поминъка им - пишат те. - Голяма част от родната продукцията е насочена към ресторантьорството и хотелиерството, които заради пандемията в момента са затворени. Чрез монополното си положение на пазара в България, търговските вериги могат да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, а не да злоупотребяват с тяхната ниска организираност и недостатъчна логистична подготвеност. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат".

За финал МЗХГ предупреждава, че "следи ценовото равнище на основните хранителни стоки, и ако сметнем, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, сме в правото си да предприемем съответните мерки".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

5

zuljin

08.04 2020 в 19:59

Големите вериги слагат неадекватно висока надценка на българските стоки. По този начин българските продукти не вървят, за сметка на вносните.
Пример - производителя на млечни продукти Добрев отдавна прекрати договора си с Хипермаркет Хит, тъй като държи продуктите му да се продават на определена от него цена и нито стотинка отгоре.

3500

4

petio01

08.04 2020 в 15:04

Веригите печелят
1. чрез изместване от пазара ликвидиране на по-слабите български вериги и еднолични търговци;
2. чрез пласиране на произведени в собствените им държави стоки, изтиквайки българските производители, решават подпомагат националната си индустрия;
3. като налагат от господстващата си позиция на пазара свои ценови условия в ущърб на българските производители - цените падат, но не и за сметка на печалбите им
4. от много по-ниските заплати за същия труд като в държавите им на българските си работници и мениджъри
5. отказвайки на българските власти условия, които са приели и прилагат в други европейски държави.

22092

3

Стефан

08.04 2020 в 14:02

Четири страници дивотии.
И нито литър българско мляко.
Няма вариант да купя френска стока.

4908

2

zuljin

08.04 2020 в 12:48

Тая държава ще вземе да заработи в условията на извънредно положение. Браво! Въпреки че това отдавна трябваше да бъде направено. Целия пазар на стоки от първа необходимост е една безпрецедентна спекула поне от 15 години насам!

7141

1

yoghurt

08.04 2020 в 12:34

Стоим твърдо зад позицията на министерството!