Софийска вода и Столична община се договориха: 365 млн. инвестиции до края на концесията

Дружеството ще връща базата данни и активите на СО след финала на договора

OFFNews 16 януари 2018 в 13:46 7399 0

Снимка gradat.bg

Столична община и "Софийска вода" ще подпишат анекс към договора от 2000 г., според който до края на концесията през 2025 г. дружеството ще инвестира още 365 млн. лева във ВиК структурата. 

Компанията се задължава и да изплати до 2021 г. всички взети кредити, по които до този момент са плащани само лихви. За целта два заема на обща стойност 100 млн. лева ще бъдат рефинансирани, като от намаляване на лихвата от 5,5 на 1,35% ще се спестят 6 милиона. Ако "Софийска вода" не изплати кредитите, договорът й може да бъде прекратен едностранно от Столична община, обяви шефът на СОС Елен Герджиков.

По думите му друг успех на работната група за преговори с дружеството, начело с председателя на комисията по инженерна инфраструктура Валя Чилова, а задължението "Софийска вода" да предостави на Столична община цялата интелектуална собственост след края на концесията. Става дума за базата данни, в това число и клиентската, обясни Герджиков. Той подчерта, че има примери в други градове, когато концесионерът остава собственик на данните и става оператор на разплащанията - фактурира суми, начислява такси и печели, без да инвестира в инфраструктура. В съществуващия договор този регламент не фигурира. 

Анексът предвижда "Софийска вода" да върне всички активи на Столична община - на стойност милиарди левове, като точният начин за това ще се уточнява в ново допълнение към договора и трябва да влезе в сила не по-късно от 3 г. преди края на концесията, тоест през 2022 г. 

"Софийска вода" се е съгласила и да инвестира всяка година по милион и половина за проекти на Столична община. Тези пари ще се насочат предимно за изграждане на канализация в София, подчерта Чилова. 

Тя бе категорична, че планираните в анекса инвестиции няма да се отразят на цената на водата за потребителите. 

Предстои анексът към договора между Столична община и Софийска вода да бъде гласуван на заседанието на СОС на 25 януари. 

След подписването му "Софийска вода" ще приеме норма на възвращаемост, определена от КЕВР, а не както е по договора сега - 17 на сто. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика