Скъпата рубла - наистина ли всичко е толкова розово, както твърди Москва?

Въпреки наложените санкции руската рубла бележи високи стойности, каквито не е имало от години насам. Валутният курс обаче прикрива проблемите на руската икономика и може да се окаже в ущърб за страната

Мартин Дерменджиев 17 юни 2022 в 14:37 2981 0

руска рубла
рубла

Една след друга пристигат новини за руските икономически успехи. Основният лихвен процент се върна на довоенните си нива. Инфлацията е обуздана, а рублата е най-силна от половин десетилетие насам. Според британския "Икономист" Русия би могла да генерира търговски излишък от 250 млрд. долара. Всичко това създава впечатлението, че санкциите не вършат работа.

Икономическите експерти обаче предупреждават да не се правят прибързани заключения. Вярно било, че руската централна банка се е справила с трудния период след началото на войната по изключително професионален начин, анализира Наталия Зубаревич, професор по икономическа география в Московския държавен университет, в канала в YouTube "Жив гвоздей". Но най-големите предизвикателства пред Русия тепърва предстоели.

Рязък спад във вноса

“Руските власти винаги избират онези показатели, които са им изгодни”, твърди Зубаревич. "Да, наистина имахме нулева инфлация в продължение на три седмици. Това е вярно".

Тя обаче уточнява, че това се дължи и на намаляващото търсене от страна на населението.

"Икономически погледнато би могло да се каже, че да, инфлация няма. Стигнахме дори до дефлация, защото просто спряхме да купуваме. Малцина биха предвидили такова огромно увеличение на цените на енергията", каза Зубаревич. "Това доведе до огромен приток на валута в страната, докато вносът рязко се сви".

Така тя обяснява очаквания търговски излишък от 250 млрд. долара. Въпреки че газът и петролът са скъпи експортни стоки, Русия почти не може да внася заради санкциите. По този начин търговският излишък може да бъде два пъти по-висок тази година, отколкото миналата.

Липса на части за идустрията

Индустрията би имала нужда точно от този внос. Не е тайна, че съществува недостиг на компоненти и резервни части, особено в машиностроенето, транспорта и енергетиката.

“Производството се свива, а икономиката е в застой”, казва Зубаревич.

Наскоро "Газпром" оправда ограничаването на доставките на газ за Германия с липсата на части. Според руската газова компания от Siemens не са върнали компресорна станция, както е било планирано. Германският концерн пък изтъкна, че не може да я достави заради санкциите.

Силната валута оскъпява износа

В допълнение, много руснаци всъщност са безработни - дори ако на хартия продължават да получават част от доходите си. Зубаревич критикува, че нищо от това не фигурира в статистиките. Накрая силната рубла може да се окаже пагубна за "шампиона по износ на енергия" Русия. Защото именно валутата оскъпява износа.

“Рублата не е конвертируема”, обяснява професорът по икономика.

Рублата се поддържа изкуствено висока

Икономистът Сергей Суверов предупреди в онлайн портала за новини "Медуза", че обменният курс на рублата не е в съответствие с пазара.

“Стойността на валутата вече е напълно отделена от икономическата ситуация”, каза Суверов.

Според Руската централна банка брутният вътрешен продукт можел да спадне с десет процента през тази година, а и се очаква стойността на рублата да покаже сходно развитие. Поради изкуствено поддържаната стойност на рублата Суверов не можел да направи изводи за реалната ѝ стойност. Това, в което е сигурен, обаче е, че без толкова силна рубла инфлацията би била два пъти по-висока. Около 30-40%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови