Симеонов нареди на Теменужка Петкова да не 'мърда от стола си' поне година

Според вицепремиера държавата трябва да има контролни дялове в мобилните оператори

OFFNews 07 март 2018 в 11:42 5743 0

Теменужка Петкова

Снимка в. "Сега"

Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка

"Теменужка Петкова няма никакво морално и политическо право да мърда от стола си. Ще стои там, докато хората разберат, че тя няма никакъв пръст в тази сделка, в което аз съм 100% сигурен, защото я познавам." Това "разпореди" вицепремиерът, председател на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов в студиото на БНТ тази сутрин.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради скандала, избухнал заради продажбата на ЧЕЗ на малката фирма "Инерком България" на Гинка Върбакова от Пазарджик.

Петкова трябвало да "не мърда от стола си", "докато хората не се убедят, че тя е лоялен министър, че тя не е човек, който посяга да вземе една стотинка и няма да участва никога в корупционни сделки и че нейното решение (за оставката - бел. ред.) е било плод на емоция или на моментно състояние", обясни Симеонов.

Няма връзка между Теменужка Петкова и сделката с ЧЕЗ, увери той, но оставката внушавала, това.

"Когато тя си хвърли оставката, в голямата част от обществото остава съмнението, че тя е помогнала нещо и тя бяга. Не, тя ще остане. Аз настоявам и я моля да остане, въпреки че това са лични решения. Един човек, който не желае да свърши работата, нищо не може да го спре, но от гледна точка на отговорността и на важността на този момент сега Теменужка Петкова трябва да остане", подчерта Валери Симеонов.

Той определи и краен срок, в който "забраната" му важи: "Нека да мине този момент, нека хората се убедят, че няма нищо мръсно в тази сделка, че по никакъв начин не участва никой член на правителството, камо ли тези упреци към министър-председателя и така нататъка. Нека хората да разберат, че правителството е последователно, единно. Живот и здраве, догодина Теменужка може да си подаде оставката. Не сега".

Той се противопостави на предложението на БСП за цялостно изкупуване на ЕРП.

"Не може да има изкупуване 100%, това означава да се върнем преди 10 ноември 1989 г. и да си доказваме, че държавата не е най-добрият стопанин", посочи той.

Според него държавата трябва да вземе 34%, след като ѝ ги предлагат. Противното било "да спечелиш шестица от тотото и да не отидеш да си вземеш парите".

Той подчерта, че за влизането си в "Инерком" държавата ще плати "много малко пари". Това би струвало едва 15 хил. лева, писа mediapool.bg.

Вицепремиерът е на мнение, че държавата не трябва да участва директно в управлението, а да има контрол над такива сделки. Именно такава била целта на закон, подготвян от Обединени патриоти. "Трябва ни сигурност, че няма да влязат мръсни капитали, че дружеството няма да бъде хвърлено на борсата и фалирано", каза Симеонов.

Той разви и тезата, че държавата трябва да се опита а купи "на някаква много ниска цена" няколко акции от другите ЕРП - ЕВН и Енерго про, за да видело обществото, че "това е най-успешното правителство, според мен, за 30 години близо". "То защитава националния интерес и ще положи усилия да закупи акции и от другите две дружества."

Симеонов не спря дотук: "Защо да не закупи и от други частни дружества с много по-стратегическо значение, отколкото ЧЕЗ? Комуникационните фирми, телекомуникационните предприятия са изцяло частни. Защо да не вземем контролен процент върху Глобул, върху Мобилтел. Това ще гарантира сигурност на обществото".

Според него не Върбакова, а ЧЕЗ били осигурили парите за сделката и даде своето обяснение защо дружеството е продадено именно на Гинка от Пазарджик:

"ЧЕЗ гарантира на няколко големи европейски банки, че тази сделка е почтена и могат да обезпечат със скрит договор по отношение на обезпечение или да гарантират, че сделката ще е печеливша с баланса на дружеството, в който се вижда, че има много печалби. Печалбите позволяват десетки години да се връща кредитът, който ще бъде взет. Но основните действащи лица при осигуряването на кредита всъщност не са семейство Върбакови, а е ЧЕЗ. ЧЕЗ си е осигурила банката, осигурява си един купувач, който е проверен и лоялен.

Някой може да запита: „Защо точно Гинка Върбакова?“. Много ясно защо. Един от най-големите клиенти на ЧЕЗ в Чехия е Зденек Земек. Това е крупен металургичен магнат. Един от най-богатите хора на Чехия. Този човек е имал 10 години бизнес с Гинка Върбакова и с нейния съпруг през фотоволтаични паркове. Той им е дал 80% от парите, за да направят тези 8 фотоволтаични парка. Те са ги върнали, има изградено доверие, има и поръчител. ЧЕЗ се доверяват на този поръчител, с който са в много близки отношения отдавна и в крайна сметка те имат сигурен, проверен партньор в България. От друга страна имат банки, които са готови да дадат реални кредити, които са гарантирани от ЧЕЗ и това им е достатъчно за сделката.

В своите изказвания Върбакова не лъже. Тя казва: „Има осигурени сериозни банкови институции“. Тя не лъже. Второ, казва, аз съм крайният купувач. И тук не лъже. Но по търговски причини не казва, че банковите институции ги осигурява ЧЕЗ".

Според вицепремиера по темата ЧЕЗ "не трябва да истерясваме, камо ли да се стига до такива водевилни протести, каквито се опитват да правят политическите чалгаджии от БСП".

"Това са яловите напъни на БСП по някакъв начин да разбърка нещата в държавата. Това правят постоянно. Само че им липсва смисълът. От несъстоятелните протести следва смисълът за състоятелността на управлението, нищо друго, разбирате ли?

...

Според мен това правителство има едни от най-дейните и прагматични министри. Това, което направи Красимир Вълчев (министър на образованието бел. ред.) – той е скромен човек, няма да се похвали – някой оцени ли го? 20 хил. деца извън образованието, основно циганчета, бяха върнати. Административната реформа, която прави колегата Томислав Дончев. Това са над 600 документа или административни утежнения, които ще бъдат облекчени. Това, което направихме с министър Петков (Бисер Петков - министър на труда и социалната политика - бел. ред.) - за 29 години никой не даде възможност на нашите сънародници от Молдова, Украйна, Македония, Сърбия да получат достъп до българския пазар, който в момента се задъхва от липса на работна ръка. Направихме промяна. 3 600 души влязоха лятото да работят в туризма. Освободихме решима за сините карти. Прокарахме самолетна линия до Одеса. Решихме тежките въпроси с рисковете пред цялата държава от конфликтите, които избухнаха в Асеновград.

Всичко това остава зад кадър заради непрекъснатите пируети на една некадърна чалга звезда", оплака се Симеонов, без да посочи коя е "чалга звездата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!