Няма да приемат оставката на Теменужка Петкова, обяви Каракачанов

OFFNews 06 март 2018 в 18:43 3695 4

Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова няма да бъде приета, съобщи пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Решението е взето тази сутрин на среща с премиера Бойко Борисов, на която са присъствали повечето министри, обясни той. Преди него, в неделя зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че "в създалата се ситуация, аз не виждам смислени аргументи за нейната оставка".

Теменужка Петкова подаде оставка заради сделката за ЧЕЗ, след като стана ясно, че собственикът на купувача "Инерков" Гинка Върбакова е нейна приятелка. 

Според Каракачанов Петкова няма вина за сделката за продажба на ЧЕЗ и не може да контролира такива сделки. 

Само КЕВР може да се намеси в сделката, като отнеме лиценза постфактум, ако има нарушения на закона от страна на купувача, обясни вицепремиерът.

Красимир Каракачанов коментира и изявлението на руския патриарх Кирил, който обяви, че си тръгва огорчен, защото Русия е приравнена към другите народи, участвали в освобождението на България преди 140 години. 

"В тогавашната Руска империя армията е била многонационална. Финландските части са част от руската армия. Батак е освободен от чеченци и други кавказки народи. Въпреки това не смятам, че е нормално който и да било да държи такъв тон на българския президент или на който и да е друг български служител. Ние сме суверенна държава", посочи Каракачанов. 

Той отговори и на въпроси за необходимостта от промяна на текстовете в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана след случая, в който д-р Иван Димитров застреля Жоро Плъха. 

По думите му от "Обединени патриоти" са категорични, че настоящите текстове са остарели. Според него в закона трябва да бъде записано, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е насочено срещу живота, свободата и половата неприкосновеност на жертвите, когато престъплението се извършва нощем, както и от две или повече лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12070

4

Валентин Ненков

06.03 2018 в 22:27

Това ще е поредният гаф в кратки срокове на този кабинет. Няма как Каракачанов да ме убеди, че Петкова не е била наясно какво се случва около ЧЕЗ, че още през есента на миналата година кметът на Пазарджик обясняваше на брифинг как пазарджишка фирма, занимаваща се с енергетика, ще купи ЧЕЗ и ще помогне за финансирането на футбола и волейбола в града. Мисля и че съгласно приватизационния договор ЧЕЗ е бил длъжен да я уведомява като министър за намеренията си да продава в България. Истината обаче е, че най-голямата далавера с ЕРП-тата я врътнаха царските хора през 2004. Всички след тях събират огризките или просто препират едни пари.

21061

2

рамбо

06.03 2018 в 19:22

Номерът с подаване и неприемане на оставки вече отдавна се изтърка и не знам дали и "онези" 80% му се връзват