ГЕРБ направи крачка назад: оставката на Теменужка Петкова може и да не бъде приета

OFFNews 04 март 2018 в 13:35 7491 3

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова може и да не бъде приета.

"В създалата се ситуация, аз не виждам смислени аргументи за нейната оставка", заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната им група Цветан Цветанов в отговор на въпрос дали оставката на Петкова ще бъде приета по време на интервю за БНТ днес.

Тя направи един морален акт, но виждате, че държавата и Министерството на енергетиката нямат никакво отношение, заяви Цветанов, визирайки сделката за ЧЕЗ, изненадващо купена от Гинка от Пазарджик.

Петкова депозира оставката си пред премиера Бойко Борисов на 23 февруари заради сделката за продажбата на ЧЕЗ на семейна пазарджишка фирма - "Инерком груп", оглавявана от Гинка Върбакова. "Инерком груп" има едва три малки соларни мощности и трудно би могла да бъде определена като стратегически инвеститор, но Гина и Теменужка са приятелки от 20 години.

Днес Цветанов се яви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" след лидера на БСП Корнелия Нинова, подготвен да опровергае казаното от нея за сделката точка по точка. Нито цената зависи от Гинка, нито пък тя ще може да спре тока, нито пък става въпрос за контрол над електропреносната мрежа, заяви той.

"Електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. Те са приватизирани в периода 2002-2004 г. и държавата получава около милиард и шестстотин милиона лева", заяви Цветанов и посочи, че "БСП тогава не са взели никаква реакция, с която да осуетят въпросното приватизиране". Твърдението бе опровергано по-късно от централата на БСП.

Той подчерта, че оставащите за държавата 33% не позволили тя да упражнява оперативен контрол върху дружеството.

По думите му е "пълна лъжа", че държавата получава годишно по около 50 млн. дивидент - за всички години имало еднократно преведена сума от 41 милиона лева.

"Нинова каза, че цената ще се вдига от Гинка. Нищо подобно", увери Цветанов.

"ЕРП-тата нямат никакво отношение към формирането на цената на тока. Това е отново манипулиране и заблуда. В 43-ия парламент взехме политическо решение КЕВР да бъде равноотдалечена от всички политици и управлението най-вече. Преди Министерският съвет назначаваше КЕВР, взе се решение политическо и парламентът избира членовете на КЕВР", каза той.

Заместникът на Борисов изтъкна и колко много направили ГЕРБ и как пазили националните интереси с думите:

"Това, което е много важно да се знае - какво направи ГЕРБ за тези 10 години в управлението с министър-председател Бойко Борисов. За всички тези години има две стратегически дружества, които са държавни. Това е за електропреносната мрежа, това е ЕСО, другото е Булгартрансгаз. Защитавали сме и продължаваме да защитаваме националния интерес и те няма да бъдат приватизирани, въпреки че има много интереси. 100% те са държавни и ще останат да бъдат държавни".

Цветанов настоя, че Гинка Върбакова няма нищо общо с ГЕРБ, че премиерът не е знаел коя фирма ще бъде избрана, договорът е подписан в Чехия, по британското законодателство. Той заплаши, че "всеки, който се изказва, може да допринесе за потенциална застрашеност за националната ни сигурност. Много са и неустойките, които могат да бъдат плащани".

"Правителството няма никакво отношение. Това е изцяло частна сделка. Единственото, което можем да направим, е чрез регулаторните органи да гарантираме, че няма да има проблем с доставката на електроенергия и с образуването на цената", заяви Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови