Русия е предлагала промени в българското законодателство

OFFNews 07 септември 2014 в 10:30 20757 16

Драгомир Стойнев.
Драгомир Стойнев.

Българският парламент може да е приел на първо четене промени в родното законодателство, предложени от Русия, става ясно от публикуваната кореспонденция между бившия министър на енергетиката Драгомир Стойнев и руския му колега Александър Новак.

В документа на Стойнев към Новак се посочва: "В съответствие с постигната договореност, българската страна да разгледа представените на работната група от руската страна предложения за изменения на българската нормативна уредба, за да предостави своите коментари по тях на Министерството на енергетиката на Руската Федерация, представям на Вашето внимание следното становище:

Представените предложения за законодателни промени бяха разгледани и детайлно обсъдени по отношение на регулацията за морската част на газопровода „Южен поток”. Българското народно събрание прие на първо четене промените по закона за енергетиката, които уреждат режим на изграждане на газова инфраструктура за транспортиране на природен газ от държави извън Евросъюза за България."

Текстът беше прочетен в ефира на Нова тв, където Стойнев веднага определи изводите от прочетеното като подвеждащи. „Става въпрос за различни варианти. Това не означава, че предложенията, които са разгледани в работната група, вече са приети. Няма документ, който да казва: "Ето това е решението ни, ето това трябва да се случи”, казва той.

„Това, което е гледала работната група, разбира се, е изменено и от народните представители. Първо, там са гледани 4-5 предложения, които са разисквани – предложения от българска страна и от руска страна, и Ви уверявам, че са гледани предложенията и това, което е единствено на българската страна”, опита се да обясни Стойнев.

Според бившия министър е нормално, когато има един мегапроект, да има съгласувателна процедура със съответния партньор.

Промените били приети на първо четене в парламента, защото попълвали дупка в българското законодателство, обясни Стойнев. Междувременно, в кореспонденция до еврокомисар Гюнтер Йотингер, бившият министър твърди, че е поканил европейски експерти в България за обсъждане на въпросните инициативи.

Стойнев определи разкриването на кореспонденцията между партньори за нередна, защото по този начин се губело доверие между двете страни. "Дайте пример западно правителство да показва кореспонденция между отделни корпоративни структури или кореспонденция между министрите", реторично попита той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!