Румен Гечев: Скептичен съм, че ще върнем откраднатото от КТБ

OFFNews Последна промяна на 22 април 2015 в 10:55 1843 5

Румен Гечев

Снимка Булфото/Миро Златев

Румен Гечев

"От това, което чувам в парламентарната комисия за КТБ от служители в "Банков надзор" на БНБ и ДАНС за това как са се движили парите между офшорки напред-назад, не мисля, че трябва да създаваме прекалено голям оптимизъм. Нека да не храним илюзии - тези хора са мислили с години как тези пари да ги изкарат от системата на банката. Скептичен съм, че ние ще можем да върнем някакви значителни суми от това, което е откраднато."

Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев пред Нова тв тази сутрин.

Това обаче не значи, че не трябва да подобряваме контрола, контрира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в студиото.

По повод информацията, че по времето на кабинета "Орешарски" ДАНС е излязла с доклад за КТБ, който е бил скрит, Гечев заяви:

"Такъв доклад е писан, но това, което аз и колегите ми в комисията чухме от представителите на ДАНС е горе-долу следното: "Не чухме, не видяхме, нищо не знаем". Няма как да знам дали е имало такъв доклад, изпратен до правителството на Орешарски. Аз, като депутат, такъв доклад не съм видял, но като слушам с часове представителите на ДАНС, те точно това ни обясняват - че не са знаели нищо. Ако са знаели, са щели да кажат. Не са знаели как 4 милиарда се топят в продължение на години, вървят схеми".

Димитров коментира, че ако е имало такъв доклад и правителството на Пламен Орешарски го е скрило, това е "жесток скандал".

В този момент Гечев прекъсна задълбочаването на тази част от темата "КТБ". "Разискванията за КТБ трябва да започнат от това как по времето на г-н Костов, през 2001 г. от създаването на КТБ 10 офшорни фирми купуват от държавата и правят банката КТБ. Тези 10 офшорни фирми, когато се продават тези активи, за да стане КТБ, нали разбирате, че това са пари, които са били скрити. И оттам, като е зачетана в грях тази банка с 10 скрити офшорни фирми, тя е събирала парите на хората и на фирмите и 4 милиарда ги няма", каза Гечев.

По време на разговора, след въпрос за цесиите, с които министърът на културата Вежди Рашидов, е спасил над 2.6 млн. лева, които са били на депозит в КТБ, Димитров заяви:

"В парламента взехме решение, че цесиите и прихващанията са относително действителни, което означава, че накрая, в масата на несъстоятелността всички трябва да получат еднакво обезщетение. Тоест няма как някой, да го наречем по-хитър от останалите, да си е направил първо цесия, после прихващане и да си възстанови по-голяма сума от другите...  Това, което гласува парламентът е следното: накрая всички с вложения над гарантираните до 196 000 лв. да получат равен процент, като няма значение кой е правил прихващания и кой не е правил".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.04 2015 в 13:05

Ахаха, а другаря се явява говорител, тъй ли? Няма да платим, няма да платим. КомуниЗт кръв повръща,пари не връща...

22.04 2015 в 12:44

Разбирайте го - "Няма да върнем парите"

22.04 2015 в 11:17

Ама ВЕРНО ЛИ? Аз го знаех още от началото - няма как замесените да се хванат сами. Затова и пуснаха вътре доказалата се при ГЕРБ1 че може да крие големи суми Деси Атанасова, с която източихте 1.4 милиарда от НЗОК докато беше здравен министър.

22.04 2015 в 11:13

Не лаладжия, а червен боклук. Нали неговата партийна банда, заедно с дружките си от ДПС разграбиха не само КТБ, но и цялата държава...

22.04 2015 в 11:06

Лаладжия !?!