Румен Гечев: Над КТБ е имало политически чадър

ОFFNews 21 април 2015 в 21:21 4596 8

Румен Гечев.

Снимка БГНЕС

Румен Гечев.

“Очевидно е, че е имало политически чадър върху КТБ”, заяви пред БНТ депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев.

Той беше категоричен, че институциите не са си свършили работата по казуса с КТБ, като банковият надзор си е затварял очите за крещящи нарушения в банкирането и кредитирането в банката.

„За голямо съжаление така се очертават нещата и в ДАНС по отношение на този казус“, коментира депутатът.

Гечев похвали работещите в Банков надзор като "специалисти с дългогодишен опит", но е изумен как са допуснали случилото се.

По думите му банката е растяла с голяма скорост и парите са се раздавали задкулисно в противоречие на елементарни европейски правила за банкиране.

"От тази банка около 4 млрд. лева просто са се изпарили от активите й. Те са изтекли през няколко фирми. Но съм скептичен, че парите могат да се върнат. Въпреки всичко аз съм категоричен, че трябва да се работи, за да се върне всяка стотинка на българите”, каза той Гечев.

Народният представител разкри, че партията му има юридически и икономически основания да атакува дълга от 16 млрд лева в съда.

“Законът за бюджета се приема година за година и няма такава страна, която да е оторизирала финансовият си министър да сключва договори за колосален дълг от 16 млрд. лева, при това за период от три години”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови