Предложение: Отказваме се от киселото мляко, ще правим по-евтин йогурт

Искането е внесено от Верея, Маджаров и Домлян, граждани излизат на протест

Антония Чорева 16 юни 2017 в 11:33 52731 15

Три големи фирми, производители на кисело мляко, са поискали две големи промени в производството на българско кисело мляко. 

Едната е гръцката фирма ОМК – Обединена млечна компания, другите две са българските - Маджаров и Полидей, които произвеждат Домлян.

Искането на тези фирми надига протести, тъй като днес промяната в начина на правене на киселото мляко ще се гледа в Института по стандартизация. Пред него граждани ще излязат на протест в 12.30 часа в защита на българското кисело мляко.
Идеята на фирмите е опакована в „уеднаквяване на законодателството с европейското“. А предложенията са две – едното да се смени съотношението на бактериите – лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, а второто – млякото да се продава в по-евтина опаковка, с което производителите определено ще спестят разходи и ще вдигнат печалбата си, но пък евтината опаковка ще спре традиционната българска ферментация, с което киселото мляко ще се превърне в обикновен йогурт и ще загуби здравословните си качества.

След като обаче предложението скандализира обществото фирмите се отказват от първото си предложение да сменят съдържанието на млякото и бактериите и остава за обсъждане само второто – за по-евтина опаковка.

Интересен акцент е, че процедурата е задвижена по времето на служебния министър проф. Христо Бозуков, а сегашният министър Румен Порожанов е категорично против.

Каква е тайната на опаковката

По сегашния БДС стандарт за производство опаковките на българско кисело мляко могат да бъдат само три вида - стъклени, керамични и полистирен.

Трите фирми производители обаче са внесли предложение да се включат “Всички опаковки, предназначени за контакт с храни”. Те подават искането си на 29 март, с което искат да се признае и полипропилена като опаковка на киселото мляко.
На базата на БДС е доказано, че истинската ферментация на киселото мляко не става обаче в обикновена опаковка. А с полиропилен за опаковка се получава и неферментирало кисело мляко, с което България вече ще загуби автентичното си българско мляко, обясни депутатът Румен Георгиев от БСП, който е поискал отговор от министъра на земеделието какво ще се случи с киселото мляко.

В такива опаковки се продава йогурта по цял свят, но той няма ферментация като българското кисело мляко и на практика именно полипропиленът ще превърне българското кисело мляко в обикновен йогурт.

Естествено, цената на полипропиленовата опаковка е по-ниска. Макар че и сега има мляко, което се продава в такива кофички.

Ползата

Ако досега на производителя разходът за кофичките на кисело мляко е излизал 70 ст., с новите опаковки ще им излиза 40 ст. „Това е 50% печалба“, обясни Румен Георгиев.

А гръцката фирма, поискала евтините кофички, е основният вносител на сухо мляко и опаковки за кисело мляко в България.

Депутатът е направил собствена проверка на кисело мляко в търговската мрежа и е категоричен, че и сега БДС стандартът за кисело мляко не се спазва, тъй като на много от опаковките пише, че в съдържанието има сухо мляко. А истинското кисело мляко се състои само от прясно мляко и двете автентични бактерии в съответното съотношение – без сухо мляко. Именно такъв е въпросът му и към министър Румен Порожанов. Министърът обаче отговаря, че се правят постоянни проверки и са открити само 5-6 нарушения. Агенция по храните обаче има само една лаборатория, която може да прави анализ, а проверките са едва 30 пъти в годината“, твърди още депутатът от БСП.

За и против промяната

Трябва да се знае кои са институциите, които са за нововъдението в производство на българско кисело мляко.
Според становищата на сайта на Института по стандартизация се вижда, че освен трите фирми, които са поискали промените, „за“ това да се случи са Агенцията по храните, както и единственото държавно предприятие за кисело мляко Ел би булгарикум.

Както вече споменахме, Министерство не земеделието е против. А интересно в цялата процедура е, че първото искане за промяна съдържанието на киселото мляко, което после отпада, е вкарано в Министерство на земеделието в Дирекция „Политика по агрохранителната верига, БАБХ и частна фирма. Частната фирма обаче се оказва, че не знае какво е поискала, защото по-късно подава в министерството удостоверение, че някой използва името й и не искала промяна в производството на кисело мляко.

Какво ще е решението за българското кисело мляко предстои да вземе Институтът по стандартизация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11975

13

answer42

17.06 2017 в 01:30

Ми просто спираме да им купуваме продуктите на тия измекяри и толкова. Аз досега харесвах нещата на Маджаров. Вече няма да ги поглеждам - загубиха ме като клиент. Хеле па тия, гърците, те не знам кво си мислят, че правят. Сигурно ще заблудят някоя пенсия един-два пъти и после ...? Гръцка им работа!
Ще си взимаме от бабите. То аз и без друго вече си купувам от тях сума ти неща

77927

12

El Commandante

16.06 2017 в 20:07

"Ел,проблема е , че искат да ти продават лайно в кофичка на която да пише "кисело мляко"

Да бе, нали тва казах, просто давам акъл на властите как да процедират....

11915

11

stob

16.06 2017 в 17:08

То бива бива простотии,но това "предложение"надминава всичко досега!Публикувайте снимките на тези, които го предлагат,пък да видим дали ще посмеят да се покажат на улиците!!

15256

8

mendi

16.06 2017 в 13:47

За мен пък проблема е че кофичките са по 400 мл, не по 500 както бяха по рано.

Купувам си кисело мляко в шишета по 1 литър, не е по БДС, ама ме боли шпека. И шпека не е по БДС.

Общо взето БДС не значи нищо за мен, не и относно качеството на храните.

13214

7

XR4

16.06 2017 в 13:36

Ел,проблема е , че искат да ти продават лайно в кофичка на която да пише "кисело мляко".
Нали се сещаш , че ако пише "йогурт" или нещо друго,бабичките даже няма да се сетят да го купуват.
И всичко това на фона тази статия от вчера:
https://offnews.bg/dw/istinata-za-evtinite-germanski-hrani-658281.html

16193

6

SC

16.06 2017 в 12:34

И какво сега? Ще трябва да ходим до Япония, за да купуваме истинско кисело мляко ли?

Само информативно: споменатите фирми произвеждат марките „Домлян“, „Маджаров“, „Верея“ и „Фибела“.