Повече местни продукти и защита на българския производител обещаха от МЗХГ на среща с бранша

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2022 в 11:27 1694 2

Снимка Александра Маркарян/Архив

Защита на българския производител, повече фермерски продукти на българскиа пазар, борба със сивия сектор, помощ за преработвателите - това са част от приоритетите, по които ще работи новият екип на Министерството на земеделието, храните и горите. Те бяха представени на онлайн среща на зам.-министрите с представители на хранителните вериги и браншовите организации в сектора.

„Особено важна за нас е устойчивостта на веригата на предлагане на храни чрез предлагане на фермерски продукти и скъсяване на веригите на доставки с цел да се защитят максимално интересите на българските производители и да се предотвратят нелоялни търговски практики, заяви зам.-министр Момчил Неков.

Сред приоритетите в сектора са борбата със сивия сектор, както и прилагането на ангажиментите по Зелената сделка и запазване на биоразнообразието.”

Неков посочи, че едни от най-важните и трайни приоритети, които си поставя екипа на Министерство на земеделието в провежданите от него политики, са насочени към подобрена комуникация и партньорство при работата с браншовите организации от сектор „Храни“.

„Ще се работи да се подпомогнат преработвателите, тъй като те създават работни места и много от тях оперират в селските райони, което е в унисон със заложените основни приоритети както на коалиционното правителство, така и на подготвяния стратегически документ за следващия програмен период“, каза още Неков. По думите му, целта на срещата е да бъдат разгледани и търсени възможности за увеличаване на достъпа на традиционни български храни до потребителите, включително и чрез увеличаване на предлагането им в търговските вериги.

Важна тема на дискусията беше и дигитализацията, прилагането на високите технологии в хранителната индустрия и търговската мрежа. Акцент в разговорите, отношение към който взе заместник-министър Иван Христанов, беше развитието на биологичното земеделие и перспективите му както в национален план, така и като експортно ориентиран продукт.

Преработвателите подкрепиха включването на мярка в стратегическия план и за подпомагане на схемите за качество. По време на дебата бяха поставени още въпроси за недостига на работна ръка в сектора и студентските програми, с които да се привличат млади специалисти, както и за приобщаване на децата към вкуса на добрата българска храна чрез програмите „Училищен плод” и „Училищно мляко”.

Заместник-министър Неков информира, че се удължава с 2 седмици срокът, до 28 януари 2022 г., за обществено обсъждане на изготвения проект на Програма за местни традиционни и регионални традиционни храни за периода 2021-2031 г.

Той покани Националния съвет по храните да излъчи свои представители за участие в работната група, която работи по проекта. Представителите на хранително-вкусовия бранш активно участват и в дейностите при изпълнение на мерките по Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни (2021 – 2026 г.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23224

2

dolivo

15.01 2022 в 12:50

българина е много беден, за да изкараш оптималните бизнеси дето евтина стока продават от пазара чрез регулация.

да де насили скъпа българска продукция на българина е престъпление, и работи срещу практиките на свободния пазар.

ако българската фирма не може да произведе с конкурентни цени, единствения и изход за оцеляване е маркетинг като българска (помагаш бг бизнес), марка и чистота на произход или рецепта, или иновативен продукт.

затова е важно да се защитят регионални рецепти и марки.

субсидии и протекции вардят мутрата цехаджия дето вади кренвирши с кой знае от къде докопан палет месо.

има си купувачи дето могат по скъпо да вземат, за тях маркетинг и сегментиране на бизнеса.

за бедния, е важна цената. там няма конкуренция на едрия оптимален бизнес просто. факт. или ставаш добър като тях, или прави нещо друго.

14554

1

случайно прочетох

15.01 2022 в 12:39

А ще изкарат ли чуждите бакалии извън градовете?