Израелски танкове обкръжиха източната част на град Рафа

Кристина Минчева 10 май 2024 в 16:22 1290 0

Снимка GettyImages

Израелски танкове превзеха основната пътна артерия, която разделя източната от западната част на Рафа в Ивицата Газа, като обкръжиха цялата източна част на града, предаде Ройтерс.

Местни жители разказват, че се чуват почти постоянни експлозии и стрелба с огнестрелни оръжия в източната и североизточната част на града. Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и бойци на терористичните организации "Хамас" и "Ислямски джихад".

"Хамас" заяви, че е устроила засада на израелски танкове близо до джамия в източната част на Рафа. Това е знак, че израелците са проникнали на няколко километра от изток до покрайнините на застроената зона, отбелязва Ройтерс.

Израелската армия съобщи, че нейните сили в източната част на Рафа са локализирали няколко тунелни шахти и войски са се сражавали с групи бойци на "Хамас". Освен това израелски самолети са ударили няколко места, от които са били изстреляни ракети и е имало огън от минохвъргачки към Израел през последните дни, включително на ГКПП "Керем Шалмон".

Въпреки това обаче военното крило на терористичната организация отново атакува със снаряди пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата на Израел и Ивицата Газа - това е четвъртата подобна атака този месец.

Израел смята, че не може да спечели войната срещу "Хамас", ако не нападне Рафа и не елиминира хилядите бойци на терористичната групировка, които според Израел са се укрили в града, затова нареди на цивилните да напуснат източната половина на Рафа. Така десетки хиляди души бяха принудени да потърсят подслон извън града, който преди това беше последното убежище на повече от милион избягали от други части на анклава по време на войната. 

Израелските войски поеха контрола и затвориха ГКПП "Рафа" с Египет в началото на операцията си, а ООН каза, че е твърде опасно за нейния персонал и камиони да достигнат до повторно отворения ГКПП "Керем Шалом" с Израел.

Нападението срещу Рафа доведе до разрив между Израел и най-близкия му съюзник Съединените щати, които блокираха доставките на оръжия за Израел за първи път от началото на войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън многократно предупреди да не се започва военна операция, защото ще бъде премината "червената линия". Израелският премиер Бенамин Нетаняху обаче отхвърли предупреждението на САЩ, като каза, че Израел ще продължи да се бие.

"Ако трябва, ще стоим сами. Казал съм, че ако трябва, ще се бием със зъби и нокти", каза премиерът и даде пример с войната от 1948 г., когато новосформираната държава Израел беше атакувана от коалиция от арабски страни.

"Във войната за независимост преди 76 години ние бяхме малцина срещу многото. Ние нямахме оръжия. Имаше оръжейно ембарго за Израел, но с голяма сила на духа, героизъм и единство помежду ни ние победихме", изтъкна премиерът на Израел.

Въпреки коментарите му, неговото правителство беше подложено на натиск, след като САЩ спряха доставката на 1800 бомби, тежащи по 2 хиляди фунта (907 килограма), и на 1700 500-фунтови (близо 227-килограмови) бомби поради опасения, че те могат да причинят смъртта на цивилни в Рафа.

Кристина Минчева

Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови