Появи се нов играч на пазара на пенсионните фондове

Александра Маркарян Последна промяна на 22 декември 2014 в 10:38 8737 17

Николай Марев и Даниела Петкова

Снимка Нова тв

Николай Марев и Даниела Петкова

Нов играч се появи на пазара на пенсионното осигуряване.

Пенсионно осигурително дружество "Утре" е регистрирано в средата на август 2014 г., показват регистрите.

Основният му собственик е фирмата за бързи кредити "Изи асет мениджмънт" АД с търговско наименование "Изи кредит".

Частният пенсионен фонд е с капитал 5 млн. лева.

Собственик на 4999 акции по 1000 лева е "Изи асет мениджмънт". 1 акция има един от двамата основни акционери в "Изи асет мениджмънт" - Станимир Светославов Василев. Неговият дял в "Изи асет мениджмънт" е 44.56%. Той е член на Борда на директорите на дружеството.

Представител на новия пенсионен фонд е Кирил Крумов Михайлов.

В Борда на директорите на "Утре" с мандат до 17 март 2017 г. влизат Неделчо Йорданов Спасов, Кирил Крумов Михайлов, Станимир Светославов Василев и Валентин Вилиянов Гетов.

За появата на новия фонд съобщи тази сутрин Николай Марев, главен изпълнителен директор на пенсионно осигурителна компания "ДСК-Родина" пред Нова тв, в контекста на разговор за причините за законовите промени в областта на пенсионно-осигурителната система. При тях се отваря врата за разрушаването на втория стълб - задължителното допълнително доброволно осигуряване. При него се 5% от вноската за пенсия се отделят в лична партида на осигурения в частен пенсионен фонд, а останалата част от вноската отива в НОИ, откъдето се плащат пенсиите на днешните пенсионери. Отделянето на 5-те процента е задължително съгласно реформата, извършена през 2000 година. От началото й досега в частните фондове са събрани над 8 милиарда лева. Сумата включва както парите за втора пенсия, така и за трета, т.е. от допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. Парите само от втория стълб са над 7 млрд. лева.

Законовите промени премахват задължителното отделяне на 5% в лични партиди в универсални фондове и изискват хората да решат къде да са парите им - както досега, в НОИ и в частен фонд, или само в НОИ. За младите, които тепърва ще започнат да работят след 1 януари 2015 г., е предвиден 1-годишен срок, в който да изберат фонд. Дотогава парите им ще отиват само в НОИ. Ако не изберат фонд, парите им ще останат в НОИ и те ще загубят завинаги възможността да започнат да се осигуряват за втора пенсия с 5% от задължителната си осигурителна вноска, без значение, че на 18 г. просто не са знаели за схемите за пенсионно осигуряване.

За хората, които вече работят и са родени след 31.12.1959 г. (по закон само те имат втора пенсия в частен фонд) е предвидено промяната да става по все още забулен в тайна начин. В закона е записано, че това ще става по ред, определен от Министерския съвет. Няма никаква яснота какво ще бъде записано в този документ.

Промените, окачествени като национализация на пенсиите, предизвикаха остри протести както от гражданите, така и от парламентарно представени партии, включително от управляващата коалиция. Те бяха извършени зад гърба на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) и договорени на неделна среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Кардиналната промяна на пенсионния модел не беше нито обсъдена, нито съгласувана в коалицията.

Промените на ГЕРБ минаха в парламента с подкрепата на ДПС. Депутатите на всички останали партии гласуваха "против".

Днес Марев бе категоричен, че изчисленията показват, че хората с две пенсии - от НОИ и частен фонд - ще имат с 19.2% по-висок месечен доход от пенсии, отколкото хората, които получават пенсия само от Националния осигурителен институт. Изчислението е направено на база заплата 800 лева, получавана 40 години при среден осигурителен доход 640 лева и 5% средна доходност във фондовете.

"Тече война дали да има или да няма капиталови схеми", коментира председателят на Управителния съвет на пенсионно осигурителна компания "Доверие", в която се осигуряват над 1.2 милиона български граждани. Тя изчисли, че сегашните разпоредби обхващат ще обхващат ежегодно по около 30 000 човека, които ще излизат на пазара на труда.

"При 500 лева среден доход и отделяни 5% в частните фондове става въпрос за 4-5 милиона лева повече в НОИ за цяла година. Питаме се дали тези 4-5 милиона лева могат да бъдат причина за всичко, което се случи", каза Петкова.

И Петкова, и Марев са категорични, че причината всъщност са, че някой иска 8-те милиарда, събирани в продължение на 14 години. Това се прави чрез разбиване на доверието в нас, започна дискредитационна кампания срещу нас, категоричен бе Марев.

"Не се наемам да кажа, че единствената причина за това, което се случва, е само дупки в държавния бюджет", коментира Петкова.

Двамата отказаха да коментират кой стои зад новия пенсионен фонд "Утре".

"Нека се събират парите и да видим къде ще бъдат инвестирани", заяви Петкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.12 2014 в 11:11

Фондът на Ковачки отдавна е изял парите на осигуряващите се, а двата фонда на ТИМ са просто източник на средства за фалирата им банка. А сега се появиха новите мутри от бързите кредити.

23.12 2014 в 10:40

Нещо не ми се връзва - 4-5 млн. на година, пък за 15 години събрани 8 млрд лв. ?!? Явно трябва да паса повече трева!

23.12 2014 в 10:40

Абе, хора като пишете статии да ДЗПО, поне разберете какво означава абревиатурата - какви ли не интерпретации съм видяла вече! Всеки счетоводител, когото попитате ще ви обясни, че това е Допълнително Задължително Пенсионно Осигуряване!!! Всеки човек, притежаващ елементарно логическо мислене ще разбере, че след като е задължително, няма как да е и доброволно!!! Еййй, каквито управляващите, такива и журналята - абсолютни неграмотници!

23.12 2014 в 10:04

Работата е там, че доходността в пенсионните фондове далеч не е 5%. Специално при Алианц за моите пари за последните 12 години доходността е следно 1,02% годишно. Ако отчетем инфлацията за последните 12 години, на практика тези пари са се стопили минимум с 50%.

Истината е, че с това статукво - политически, икономическо и мафиотско, мизерия ни чака безподобна, каквото и колкото и да внасяме. Всъщност ние винаги ще внасяме на мафията, не на себе си.

22.12 2014 в 13:34

off, отказвам се да ти наливам мозък в тиквата. Явно толкова си можеш.

22.12 2014 в 12:48

Нивото на разсъжденията ми за финансовите измами щеше да е на северно корейско ниво ако Искров и Василев деляха килия в софийския затвор. Ако фонда приватизационен на който проверих парите си не беше фалирал магически. Ако Пеевски и майка му бяха от година решетки. Ако предната порция фалирали банкери и фараони бяха в пандела и т.н.

Това моето е недоверие към следващия Цветан Василев и следващата ПЧБ, който сега прибира смело вноските и няма намерение да плаща после.

В момента трябва да си много наивен да не кажа глупав да вярваш на една и съща шайка разбойници

22.12 2014 в 12:07

Човеко off, лека-полека почваш да вдяваш. Ако ГЕРБ и ДПС искат да дадат избор, нека да може с по-голяма част от средствата си самите осигуряващи се да решават. Аз искам 100%, но няма да стане, ама поне 70%.
Иначе разсъжденията ти за лошите частници са отново на севернокорейско ниво.

22.12 2014 в 11:57

Хубаво е, че са ги изкупили западняци. Щото с приватизацията всичко биде откраднато. Ама пак това не решава проблема, че на частни фирми даваме част от данъците. Това е меко казано странно.

Защо да няма свободен пазар. Да намалим задължителните вноски само за НОИ и който иска да си внася и в ЧПФ

22.12 2014 в 11:53

Е толкова мътна вода отдавна не е текла в БГ-то... Кой ли лови рибата?!? Слушам вчера Радосвет Радев и Сашо Диков да се питат кой им е пенсионният фонд, не знаели... Ами те просто нямат задължително допълнително осигуряване, защото са стари. Спомням си преди години като нямаше пари за т.нар. натегорийни работници, дето са подопечни на синдикати, Ковачки и прочие и не са им били внасяни осигуровки, пък и пенсионен фонд дава резултат след 20-30-40 години натрупване и инвестиране, а не от днес за утре. Абе сравнете лихвите по влоговете, колкото по-задълго, толкова повече. Толкова е просто, как може да ни мътят главите, че си разнасяш напред-назад парите, едните лични, други в кюпа и накрая ще взимаш пенсия... Много е мръсна тази работа, реформаторите да се стягат...

22.12 2014 в 11:42

ххххххммммммм в него не бих вложила пари. Знам нещо да тях. Те са притаени на ъгъла на ул. Червена роза и Гоце Делчев. Казвам притаени защото съм наблюдавала как когато нещата в икономиката вървят, те се скриват, стават незабележими, стане ли напечено т. е. криза, изпълзяват, веднага се запълват офисите. Всъщност къщата в която се помещават, преди 20 год беше къщурка, нарастваше постепенно и е като запечатена. Няма да видите официален вход. Камо офиса на Изи пей е отворен. Една страничка врата като блиндирана. На всичко отгоре на партера има денонощна зала за ХАЗАРТ-!!!!. Е, помислете.