Появи се нов играч на пазара на пенсионните фондове

Александра Маркарян 22 декември 2014 в 10:38 10273 17

Николай Марев и Даниела Петкова

Снимка Нова тв

Николай Марев и Даниела Петкова

Нов играч се появи на пазара на пенсионното осигуряване.

Пенсионно осигурително дружество "Утре" е регистрирано в средата на август 2014 г., показват регистрите.

Основният му собственик е фирмата за бързи кредити "Изи асет мениджмънт" АД с търговско наименование "Изи кредит".

Частният пенсионен фонд е с капитал 5 млн. лева.

Собственик на 4999 акции по 1000 лева е "Изи асет мениджмънт". 1 акция има един от двамата основни акционери в "Изи асет мениджмънт" - Станимир Светославов Василев. Неговият дял в "Изи асет мениджмънт" е 44.56%. Той е член на Борда на директорите на дружеството.

Представител на новия пенсионен фонд е Кирил Крумов Михайлов.

В Борда на директорите на "Утре" с мандат до 17 март 2017 г. влизат Неделчо Йорданов Спасов, Кирил Крумов Михайлов, Станимир Светославов Василев и Валентин Вилиянов Гетов.

За появата на новия фонд съобщи тази сутрин Николай Марев, главен изпълнителен директор на пенсионно осигурителна компания "ДСК-Родина" пред Нова тв, в контекста на разговор за причините за законовите промени в областта на пенсионно-осигурителната система. При тях се отваря врата за разрушаването на втория стълб - задължителното допълнително доброволно осигуряване. При него се 5% от вноската за пенсия се отделят в лична партида на осигурения в частен пенсионен фонд, а останалата част от вноската отива в НОИ, откъдето се плащат пенсиите на днешните пенсионери. Отделянето на 5-те процента е задължително съгласно реформата, извършена през 2000 година. От началото й досега в частните фондове са събрани над 8 милиарда лева. Сумата включва както парите за втора пенсия, така и за трета, т.е. от допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. Парите само от втория стълб са над 7 млрд. лева.

Законовите промени премахват задължителното отделяне на 5% в лични партиди в универсални фондове и изискват хората да решат къде да са парите им - както досега, в НОИ и в частен фонд, или само в НОИ. За младите, които тепърва ще започнат да работят след 1 януари 2015 г., е предвиден 1-годишен срок, в който да изберат фонд. Дотогава парите им ще отиват само в НОИ. Ако не изберат фонд, парите им ще останат в НОИ и те ще загубят завинаги възможността да започнат да се осигуряват за втора пенсия с 5% от задължителната си осигурителна вноска, без значение, че на 18 г. просто не са знаели за схемите за пенсионно осигуряване.

За хората, които вече работят и са родени след 31.12.1959 г. (по закон само те имат втора пенсия в частен фонд) е предвидено промяната да става по все още забулен в тайна начин. В закона е записано, че това ще става по ред, определен от Министерския съвет. Няма никаква яснота какво ще бъде записано в този документ.

Промените, окачествени като национализация на пенсиите, предизвикаха остри протести както от гражданите, така и от парламентарно представени партии, включително от управляващата коалиция. Те бяха извършени зад гърба на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) и договорени на неделна среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Кардиналната промяна на пенсионния модел не беше нито обсъдена, нито съгласувана в коалицията.

Промените на ГЕРБ минаха в парламента с подкрепата на ДПС. Депутатите на всички останали партии гласуваха "против".

Днес Марев бе категоричен, че изчисленията показват, че хората с две пенсии - от НОИ и частен фонд - ще имат с 19.2% по-висок месечен доход от пенсии, отколкото хората, които получават пенсия само от Националния осигурителен институт. Изчислението е направено на база заплата 800 лева, получавана 40 години при среден осигурителен доход 640 лева и 5% средна доходност във фондовете.

"Тече война дали да има или да няма капиталови схеми", коментира председателят на Управителния съвет на пенсионно осигурителна компания "Доверие", в която се осигуряват над 1.2 милиона български граждани. Тя изчисли, че сегашните разпоредби обхващат ще обхващат ежегодно по около 30 000 човека, които ще излизат на пазара на труда.

"При 500 лева среден доход и отделяни 5% в частните фондове става въпрос за 4-5 милиона лева повече в НОИ за цяла година. Питаме се дали тези 4-5 милиона лева могат да бъдат причина за всичко, което се случи", каза Петкова.

И Петкова, и Марев са категорични, че причината всъщност са, че някой иска 8-те милиарда, събирани в продължение на 14 години. Това се прави чрез разбиване на доверието в нас, започна дискредитационна кампания срещу нас, категоричен бе Марев.

"Не се наемам да кажа, че единствената причина за това, което се случва, е само дупки в държавния бюджет", коментира Петкова.

Двамата отказаха да коментират кой стои зад новия пенсионен фонд "Утре".

"Нека се събират парите и да видим къде ще бъдат инвестирани", заяви Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!