Промените в пенсиите спират до постигане на консенсус

OFFNews 21 декември 2014 в 19:05 6788 15

Радан Кънев

Спорните промени в пенсионната система спират до постигане на консенсус между партиите в управляващата коалиция.

Това обяви в личния си профил във фейсбук лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев. Той е провел двучасов разговор с премиера Бойко Борисов. На него са се разбрали спешно, още в края на декември и началото на януари да се проведат интензивни консултации, на които да се обсъдят предложените от ГЕРБ промени, които бяха окачествени като национализация на пенсиите.

Дотогава нужните за прилагането на промените наредби няма да бъдат приемани, така че решението на парламента, взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и депутатите на Ковачки, няма да произведе правно действие.

По-рано през деня ГЕРБ също смекчи тона. Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че е склонен на 2 съществени компромиса. Единият е хората, които сега започват първа работа да не се зачисляват автоматично към НОИ, а към частен фонд и едва след това да прехвърлят вноските си към НОИ, ако искат.

Втората отстъпка е, че решението за прехвърлянето към НОИ няма да е необратимо и човек ще може да се върне в частен фонд, ако реши.

И двете отстъпки обаче още не са уговорени, а ще бъдат обект на преговорите.

Междувременно БСП реши на пленума си да предприеме действия срещу прехвърлянето на пенсиите. Като възможна опция се очертава БСП, АБВ и Реформаторския блок да сезират Конституционния съд, но такова решение още няма.

Ето и целия текст, който Радан Кънев публикува след срещата си с Борисов:

Днес имах двучасов разговор с премиера Борисов по повод кризисната ситуация след петъчния парламентарен вот.
Постигнахме съгласие да проведем бързи вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ, след което да проведем поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел. Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч на частните и публичните пенсионни фондове.
До приемането на общо политическо решение, наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие.
По пътя на прекия политически диалог, ще вземем решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!