МРРБ обмисля да направи „Корал“ и „Делфин“ еко плажове

OFFNews 15 април 2015 в 16:01 4474 1

Снимка "Да запазим "Корал"

Обмисляме възможността да обособим два еко плажа на Южното Черноморие - „Корал“ и „Делфин“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В момента текат процедурите за обявяване на 15-годишна концесия на „Корал“ и по думите на Павлова е възможно още следващата седмица процедурите за концесия да бъдат внесени за одобрение от Министерския съвет, като сред изискванията към концесионерите ще бъдат да има повече свободна полощ и всички преместваеми обекти да са от екологично чисти материали.

Ако това се случи, от началото на следващата година „Корал“ ще се стопанисва като еко плаж.

„За първи път правим различна процедура за концесия, с която да наемем концесионер за еко плаж. Ще дадем възможност за дългогодишна концесия на еко плажа, а концесионерът ще има право да извършва само екологични дейности“, увери Павлова.

Процедурата за Корал в момента е само за отдаване под наем, като е записан срок за 5 години или до влизане в сила на договор за концесия, който автоматично прекратява договора за наем, допълни министърът.

Павлова посочи още, че разрешенията за строеж на къмпингите „Корал“ и „Юг“, издадени от главния архитект на община Царево през 2012 г., са незаконни. Те са били спрени още тогава, с актове на ДНСК. В единия случай съдът е потвърдил решението за спиране на строежа, но в другия случай е отменил заповедта.

Не коментирам решенията на съда. Това, което съм предложила са промени в Закона за устройство на територията, които предвиждат процедурата за обжалване на становищата на ДНСК да стане двуинстанционна, за да можем в случай като този да имаме втора инстанция, на която да обжалваме и да изкажем нашите възражения, защото досега беше едноистанционно, подчерта Лиляна Павлова.

Тя обясни, че специализираните карти на морските плажове са били възложени още в предишния мандат на кабинета „Борисов“ и през декември 2012 г. са били утвърдени, но след двегодишно забавяне са утвърдени и качени на сайта на Агенцията по кадастър, но не в пълнота.

Затова сменихме и ръководството на Агенцията по кадастър, защото имахме проблеми. Разпоредих още вчера да се качат всички специализирани карти, както и да се направи проверка за липсващи, за да са достъпни и всеки гражданин да има достъп до тях, заяви министър Павлова.

По-рано днес стана ясно, че само един от всички строежи на "Корал" е бил разрешен, но е отменен от българския съд заради нарушения в екозаконодателството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови