Новините за смъртта на IT сектора у нас през 2024 са крайно преувеличени

"Вече големите заплати не се дават ей-така, а трябва да са наистина заслужени"

OFFNews 15 февруари 2024 в 12:51 5601 0

IT

Снимка Pixabay

Програмиране

Новините за “смъртта” на ИТ професията са не само преувеличени, а направо нелепо тъжни.

Това коментира във фейсбук профила си председателя на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании) и съосновател на Imperia Online Доброслав Димитров по повод прогнози за очакван срив в профъцтяващия у нас IT sektor.

Думите му подкрепя и Светлин Наков (СофтУни, Progress Telerik). "Колеги, да бъдем реалисти за софтуерната индустрия. Много крайности прочетох в последните няколко седмици, но апокалипсис не е настъпил!", написа на свой ред той.

Публикуваме тук споделеното от двамата IT предприемачи за това как изглежда IT пазарът у нас сега и какви са техните прогнози за 2024.

Доброслав Димитров: ИТ расте и ще продължава да расте в пъти по-бързо от всички отрасли

1897-та: “Новините за моята смърт са крайно преувеличени.”
Марк Твен

2024-та: новините за “смъртта” на ИТ професията са не само преувеличени, а направо нелепо тъжни. 

Цяла седмица чета заглавия от сорта на “срив в ИТ сектора”, “ИТ балонът се спука” и всякакви комбинации от горните две, а отгоре на това гарнирани с не малко ехидност от едни ли други участници в икономическия разговор, които виждаха в тези заглавия някакъв вид “справедливост”, за “несправедливо” високите заплати в бранша, много често без да прочетат внимателно текста под заглавието.

Видно е защо настояваме толкова в училищата да започне да се преподава по-задълбочено “четене с разбиране” и “критично мислене”.

Какви са фактите:

Софтуерната индустрия порасна през 2023 с ~12%

Броят наети с ~10%

Ръстът през 2024 ще е подобен.

Петата индустриална революция (ИИ) започва да набира скорост.

Колкото по-технологично е бъдещето, толкова повече технологични хора ще са необходими за осъществяването му.

Къде тогава се чупи “четенето с разбиране”?

Обяснението е в термина "логическо заблуждение" - грешка в разсъждението, която води до невалиден аргумент или извод.

Пример: През 2022г . ИТ индустрията порасна с 25%, а през 2023г. с 12%, това значи, че има срив от 50%. Принципно има някакво съвпадение на числа, но дефакто няма нищо вярно в заключението.

ИТ расте и ще продължава да расте в пъти по-бързо от всички други отрасли, има години, в които расте стряскащо бързо и други в по-умерени граници, но откакто имаме статистика винаги расте и това ще продължи докато, технологичността е неизбежна, което - освен ако не свърши светът - ще продължи да е базисното положение.

Другата грешна линия на разсъжденията са “50% спад в обявите, значи вече ИТ-тата стават безработни.” Отново, както с ръста по-горе, “спад в обявите” се приравнява със “спад в работни места”.

Реалността обаче е, че ако недостигът преди е бил 200%, сега е 100% или 50%, което продължава да означава, че има недостиг на хора, а не обратното.

Какво се промени за тази една година реално?

Реално пазарът се нормализира, както за компаниите, така и за заетите в тях. До преди началото на вдигането на лихвите в Европа и САЩ, компаниите можеха да набират средства буквално в неограничени количества, което водеше до изкривяване на икономическите реалности - бизнесите не беше важно дали изкарват пари, а дали “демонстрират ръст”. Този ръст се постигаше с неразумно ниво на разширение както на екипите, така и на клиентска база.
В момента, в който взимането на пари назаем започна да става проблемно, бизнес средата се върна към нормалното правене на бизнес, а именно - че сметката трябва да излиза. Това доведе до съкращения и най-вече до по-внимателно разрастване.

Как тази промяна касае пазара на труда?

Просто ако преди на работа се взимаха хора с всякакви компромиси само и само да се демонстрира “ръст”, то сега се взимат хора, когато наистина са необходими и ще имат добавена стойност в обозримо бъдеще. Това означава, че фирмите провеждат реални технически и не само интервюта и внимателно се спират на избора си. Това слага и значително затруднение пред младшите специалисти, защото фирмите се притесняват да инвестират на сляпо в хора, което отново връща необходимостта да се минава през стажове преди работата, което на свой ред не е нито странно, нито извънредно.

Какъв е правилният извод от данните?

Бъдещето е технологично и независимо от икономическите затруднения в един или друг етап, все повече бизнеси ще трябва да стават технологични. Това означава, че хора с подобен профил ще бъдат все по-необходими. И да, ще има промени в необходимите умения и знания, но в ИТ сферата ученето през целия живот е норма, не изключение.

“Новото нормално” е всъщност старото - всеки един от нас трябва да инвестира в моженето си, в желанието си за работа и за развитие и никоя технологична промяна няма да заплаши това старо-ново умение!

ПП Оставям под черта, че казаното по-горе е общовалидно за целия свят - бъдещето на човешката цивилизация е технологично и съответно развитието на тези индустрии е повече от положително, това съвсем не означава, че на локално ниво, човешката глупост не може да разруши тези сектори - било то чрез недалновидни данъци, среда или липса на инвестиции в образование.

Светлин Наков: IT секторът оздравява, не загива

Колеги, да бъдем реалисти за софтуерната индустрия. Много крайности прочетох в последните няколко седмици, но апокалипсис не е настъпил!

Подкрепям думите на Доброслав Димитров и позицията на БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, че софтуерната индустрия продължава да расте, но с по-ниски темпове и по по-здравословен и премислен начин.

Софтуерната индустрия е в труден момент, но още не е стигнала до значими спадове, дори много фирми се разрастват в момента. Да, има съкращения, но има и назначения, има и отворени позиции, които трудно се запълват. Очаква се през 2024 г. отново да има ръст, макар и по-малък от предните няколко години, но все пак ръст, не спад. Това, което наблюдаваме, е отрезвяване след безумния, нездравословен, дори хазартен растеж от предходните 2-3 години.

Сега сме свидетели на едно нормализиране в софтуерната индустрия:

- Вече големите заплати не се дават ей-така, а трябва да са наистина заслужени и се полагат само на най-добрите, най-опитните и най-отдадените инженери, не на всички.

- Вече не всеки завършил 2-3 курса започва работа. Изисква се сериозна систематична подготовка + стажове (без заплащане), преди да почнеш първа работа.

- Вече не можеш да си смениш работата или да започнеш нова ей-така, с нулево усилие, защото 10 фирми се борят със зъби и нокти за всеки един програмист.

- Ако си надценен откъм умения или заплащане, може да бъдеш уволнен и да се наложи да започнеш следващата си работа на по-лоши условия, защото вече ще си оценен справедливо, а не супер надценен заради пика на пазара.

Тези движения са здравословни за индустрията, макар и доста неприятни за работещите в нея. Тези процеси са циклични и естествени. Имаше ги и през 2008-2009 г. при предната криза. Нормално е да има спадове и отрезвяване.

Моето лично очакване е след сътресенията, свързани със съкращения, преструктурирания и нормализиране на нездравословно надутите заплати в някои фирми, индустрията да тръгне отново да расте, но този път по-внимателно, по-устойчиво, може би по-бавно и в по-здравословна конкуренция за кадрите. Това ще се усети до половин-една година. До тогава ще има размествания и корекции в някои фирми.

Нормализацията е здравословна, макар и болезнена. Когато има по-здравословно съотношение между търсене и предлагане на софтуерни инженери, исканията на работещите стават по-разумни, талантът се оценява по-реалистично, високите заплатите трябва да се заслужат, а стартът на първа работа ще е по-труден заради по-конкурентната среда. И така до следващия икономически цикъл на ниски лихви, бурен икономически растеж, масови технологични инвестиции и остър недостиг на ИТ кадри, както беше през 2021 г.

След тези процеси на оздравяване в технологичния сектор (още половин-една година), ще има нов ръст, но по-плавен и по-премерен. Ще има работа и за junior developers, но ще трябва да се върнат към нормалното: да стажуват без пари преди първа работа, а не някой да им плаща, за да учат на работното си място, да вдигат уменията си и да трупат опит по собствени проекти преди да започнат да работят на заплата. Така беше преди години, беше нормално. Безумният растеж в последното десетилетие изкриви нормалното и сега наблюдаваме неговото връщане.

ИТ секторът оздравява, не загива! ИТ секторът се нормализира и изтрезвява от опиянението на свръхрастежа. ИТ секторът има бъдеще и ще продължи да расте, защото бъдещето на човечеството е технологично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!