МС предлага: Разходи за ремонт вкъщи да намаляват данъците

Ще се отменят и изискванията за СУПТО

Георги А. Ангелов 21 октомври 2020 в 15:16 6789 0

Снимка https://www.pikist.com/

Нов вид данъчно облекчение за физически лица при ползване на услуги за ремонтни дейности, предлага правителството. Целта е физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища, да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията. Това е едно от измененията в данъчното законодателство, които са приети на днешното заседание на правителството. Те трябва да бъдат приети и от парламента.

Също така се предлага да се отменят разпоредбите на чл. 118 от закона за ДДС, засягащи изискванията за деклариране и използване на софтуера за управление на продажбите (СУПТО). Наредбата за софтуера създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната. От правителството се мотивират с негативния отзвук и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, особенно в условията на пандемия.

Ще се възстановява платеният акциз за етилов алкохол, вложен в производството на лекарствени продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Срокът за деклариране и внасяне на годишните данъци по реда на ЗКПО (Закон за корпоративно подоходно облагане) се променя до 30 юни, като се въвежда и начална дата 1 март.

С цел облекчаване на административната тежест отпада предвиденото в Закона изискване, за целите на данъка върху недвижимите имоти, завършването на сграда или части от нея да бъде установявано освен с удостоверение за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване, издадени по реда на Закона за устройство на територията, и с представянето на удостоверение, издадено от Агенцията по геодезия, картография и
кадастър (АГКК).

Обхватът на случаите, при които не се дължи данък при придобиване на моторни превозни средства, се разширява и в него се включват случаите на прекратена регистрация на основание износ или тотална щета и само ако няма последваща регистрация на моторното превозно средство от нов куповач в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!