Министърът на икономиката: В сделките с Дипломатическия клуб и Булгартабак няма нищо притеснително

OFFNews Последна промяна на 15 май 2017 в 11:10 4592 3

Снимка в. Банкер

Приватизацията като инструмент за преминаване от планова към пазарна икономика е изчерпан. По този начин икономическият министър Емил Караниколов обясни пред бТВ спирането на всички започнали процедури по раздържавяване и решението нови такива за обособени части от дружества да стават само със санкция от НС.

Той обяви, че внасянето на законопроект по темата от страна на Министерството на икономиката става по искане на премиера Бойко Борисов. „Фокусът ще е върху ефективното и прозрачно управление на държавната собственост и публично-частното партньорство, което е в интерес на държавата и гражданите”, подчерта Караниколов.

Той похвали законопроекта за управлението на държавните активи на БСП, като посочи, че там има добра основа, върху която ще се работи.

След спирането на приватизацията се появиха коментари, че това се прави с цел спиране на конкретна сделка, като за пример беше даден Пловдивският панаир, където държавата е съсобственик с небезизвестния Георги Гергов от БСП. „Панаирът не е в програмата за приватизация, през последните 2-3 години не е предлаган”, отговори Караниколов.

Преди да оглави икономическото ведомство, той ръководеше именно Агенцията за приватизация. Караниколов не вижда парадокс в това до преди няколко месеца да е раздържавявал, а сега да е против раздържавяването: „Като шеф на агенцията, имах ангажимента да изпълнявам държавната програма”.

Неговото име беше забъркано в скандалната приватизация на Дипломатическия клуб, който беше купен от студенти с минимален трудов стаж, за да отиде след това във фирма, свързвана с депутата от ДПС, медиен собственик и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски.

„Той не е участвал в тази процедура. Приватизацията на Дипломатическия клуб беше извършена съгласно закона, сделката е одобрена по законосъобразност от Надзорния съвет, нямаше нито един „против”, подчерта Караниколов. Той допълни, че други органи са проверявали произхода на средствата и не са открили проблем.

„Считам, че това беше ход, с който да се отклони вниманието от една друга сделка – за Царските конюшни”, посочи министърът.

Отново по времето на Караниколов беше приватизиран „Булгартабак”. Той отново се оказа в орбитата на Делян Пеевски, като крайният резултат е препродажба, затворена фабрика в София и много останали на улицата работници. „Не виждам нищо притеснително в тази сделка”, отсече Караниколов.

Министърът категорично отхвърли твърденията, че е номинация на Делян Пеевски: „Него го познавам от медиите, той не ме познава”.

Двамата се засичали в парламента когато Караниколов се отчитал като шеф на приватизационната агенция, но не са говорили. Не е такова положението с лидера на „Атака”, чиято номинация е икономическият министър: „С Волен Сидеров твърде отдавна се познаваме”.

Емил Караниколов на два пъти използва конструкцията „национално отговорната партия „Атака” по адрес на политическата сила, която е застанала зад него. По думите му националистическата сила „заложи на професионализма, преходността и това, че аз познавам добре Министерството на икономиката”.

„Не считам, че Европа има нещо против правителството, защото по този начин има стабилност”, подчерта той.

Караниколов посочи, че по искане на министър-председателя още от първата седмица работят с вицепремиера Томислав Дончев по идентифицирането на административните тежести, които засягат бизнеса и държавните такси, които гражданите трябва да плащат за определени услуги.

„Няма да има чистка в администрацията, в дружествата. Докато не бъде приет закон за ясни критерии за назначаване в бордовете, няма да има съкращения и уволнения. Това е искане и на партия „Атака”, подчерта министърът.

По думите му военнопромишленият комплекс „върви доста добре”, но трябва да се модернизира и трябва да бъдат създадени кадри, които да внедряват иновации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9780

3

Перко

15.05 2017 в 11:55

Какво притеснително да има?
Наш човек е поискал.
Наши хора са ги подготвили.
Наши (негови) хора са ги спечелили=
Какво по-прозрачно от това ...