Мариана Николова иска да рекламира България с ниската смъртност от COVID-19

OFFNews Последна промяна на 09 август 2020 в 15:20 5783 4

Снимка Министерство на туризма

Министърът на туризма Мариана Николова ще инициира разговори с Министерството на здравеопазването, така че да се наблегне на факта, че България е с най-ниска смъртност от коронавирус. Тя е казала това на спешна среща с представителите на германските туроператори у нас, след като немските власти издадоха предупреждения за пътуване за областите Благоевград, Добрич и Варна. Според пресцентъра на министерството бизнесът иска България да бъде представяне като държава с най-ниска смъртност от COVID-19.

Според статистиката за коронавируса в света на worldometer България е на 62-ро място в света по висока смъртност с 64 жертви на 1 млн. население, показа проверка на OFFNews. С по-ниска смъртност са европейски държави, като Унгария, Словения, Финландия и много други. Смъртността в Германия е 110 на 1 млн.

Няма да допусна в нито едно място за настаняване – нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, да не се спазват мерките за безопасност, каза министър Николова по време на дискусията в к.к. Златни пясъци.

“Сега е моментът да ги привлечем с това, че сме сигурна дестинация, те да останат доволни от нас, за да могат да се върнат догодина, когато сезонът също се очаква да бъде тежък. В мое лице имате пълна подкрепа и знам, че заедно ще дадем най-доброто от себе си”, съобщи министър Николова.

На 7 август тя е изпратила писмо до Министерство на външните работи, за предприемане на бърза реакция на висше дипломатическо ниво и за защита на българската национална позиция. Те трябва да бъдат сигурни, че случаите в старческите домове не рефлектират в курортите, категорична била тя.

По време на разговорите е обсъдена и възможността да се подсигурява директен трансфер на туристопотока към мястото за настаняване, с цел намаляване на физическите контакти и безопасно придвижване на гостите.

Вицепремиерът и туроператорите коментираха излъчения репортаж от к.к. Златни пясъци, в който по време на организирани забавления в нощни барове на открито не са спазвани въведените от българските власти противоепидемични мерки. Ще направим всичко възможно да противодействаме на всички черни реклами, защото от частни случаи не можем да вадим обща картина за държавата, уточни вицепремиерът.

Тя цитира данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), които показват, че от 1 юни 2020 г. до 6 август 2020 г. пренощувалите немски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил., като най-голям брой са отседнали в Златни пясъци - 7 721, Слънчев бряг - 7 490, Албена - 2 581, София - 1 921, Варна - 1 875.

Според статистиката от началото на годината до 6 август 2020 г. пренощувалите граждани на Германия у нас в места за настаняване са над 48 хил. Също така за периода януари – юни 2020 г. на ГКПП са отчетени над 38 756 посещения немски туристи, което е спад от 82,5%.

Присъстващите уточниха, че те вярват на казаното от министъра и че не е страшно човек да бъде на почивка в България. Те предложиха да бъде създаден доклад за обстановката конкретно в курортите около Варна и да се предложат конкретни мерки. Трябва да убедим хората, че разпространението в област Варна и Добрич е клъстерно и по-конкретно в старчески домове, коментираха туроператорите. Според тях е нужда спешна реакция, защото в противен случай ще започне затваряне на хотели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

4

Новак

09.08 2020 в 19:50

Честно казано и за интимна секретарка представата ми е коренно различна, но за всеки влак си има пътници.
Тази свръх некомпетентност показва, че държавата ни е превзета най-вече от простотията. Не е чудно, че след това мафията лесно успя да ни довърши.
Това е най-страшното “наследство” на Боко Тиквата - приемането на простотията като нещо нормално в управлението. Ефектът Борисов - нещо като следствие на Дънинг-Крюгер.

1040

3

Любомир Димитров

09.08 2020 в 19:45

Такава тъпотия може да се измисли само от една ТБП ( Б-то е за ботевградска, другото го знаете).
Едно време имаше един Нейчо Неев, който беше казал:"Егати държавата, щом аз съм и вицепремиер"
Но вече стигнахме абсолютното дъно
- Премиер - абсолютен циник и прост/ак
- Вицепремиери - хвани единия, удари другия ( Тулуп Войвода, Катка Дипломатка, Мариянка Полигло/ътка)

5014

2

Диди

09.08 2020 в 18:13

Заради подобни калинки се разтвори вратата на протестите. Може да я бива за интимна секретарка, но това няма нищо общо с представите на хората за член на правителството. Да рекламираш туризъм с такъв анекдот е израз на свръх тъпизъм.

16696

1

Новак

09.08 2020 в 16:54

На това му казват wishful thinking. Най-ниска смъртност спрямо кой? Ние сме с 64 случая на милион, Гърция е с 20, Хърватско е с 38. Спрямо кои държави сме най-добре?
И като отговор на секретарката на Далавери - Институтът “Робърт Кох” включи Златните и Варна в списъка с предупреждения да не се потъва.