Липса на лиценз е причината за спрялата телевизия на Булсатком

Компанията е знаела от повече от две години за проблема, водят се и дела

OFFNews 15 май 2023 в 16:21 45883 0

телевизия
От миналата седмица хиляди абонати на най-големия доставчик на платена телевизия Булсатком не могат да използват услугите на компанията.

През последните месеци българските потребители на платена телевизия станаха свидетели на различни трусове в света на телекомуникациите, от първия ред като зрители. От миналата седмица обаче хиляди абонати на най-големия доставчик на платена телевизия Булсатком не могат да използват услугите на компанията, а на екраните на телевизорите им се показа съобщение “NO CERT” или е блокирал на БНТ 1 без възможност за минаване на друг канал. Абонатите не могат да използват дистанционното и менюто на устройството, с което се приема телевизионния сигнал.

Булстаком заяви, че е обект на целенасочена атака към услугата си за сателитна телевизия и видя опит да се „дискредитира целия сектор на телекомуникационни услуги в България и възпрепятства здравословното функциониране на конкурентния пазар.“

Изглежда, че причината за спирането на услугата е по-прозаична, а за риска за компанията и нейните клиенти се е знаело от поне две години. През 2021 г. е заведено съдебно дело, с решението по което съдът установява, че Булсатком е използвало софтуер в крайните си устройства за предоставяне на услугата сателитна телевизия незаконосъобразно и без да има право на това.

Устройствата, които и до сега използва Булсатком са модели от 2006 г., 2009 г. и 2011 г., наследени са от времето на стартирането на тази услуга и въпреки моралната си остарялост работят вече над десетилетие. За да функционират нормално е необходим софтуер, който е собственост на различни производители и създатели на софтуер. В този случай, проблемът възниква със софтуера известен като GUI (graphic user interface), както и други потребителски софтуерни апликации, отговарящи за управлението на менютата през дистанционните на устройствата. Всеки подобен софтуер подлежи на лицензиране и поддръжка за ползване от страна на неговия собственик, като максималния срок за подобна лицензия по закон е 10 години.

По време на съдебното производство Булсатком заявява, че от 2018г. вече не използва тези устройства. На практика обаче сега през 2023г. Булсатком изпитва затруднения с устройствата, за които е заявило пред съда, че не използва от 2018 г.

Крайният резултат е, че в момента много абонати на услугата сателитна телевизия нямат възможност да я ползват, а като решение на проблема Булсатком раздава същите стари модели устройства, които все още не са блокирали заради изтекъл сертификат, подменяйки вече блокиралите устройства.

Булсатком обявиха кампания, с която канят абонатите си да им върнат пак същите стари устройства, които след почистване се връщат обратно в оборот. Кога ще блокират следващите устройства, които ще останат без лиценз не се знае.

По оценка на специалисти в потребителската мрежа на Булсатком има между 600 000 и 800 000 хиляди устройства, които се ползват в настоящия момент. За подмяната им е необходима инвестиция от порядъка на 25 до 40 милиона евро, в зависимост от качеството и функционалностите на устройствата. Времето за производство, доставка и подмяна на такъв брой устройства е минимум две години и половина. Дали е готов новия собственик да инвестира тези суми и как ще подсигури непрекъсната услуга за абонатите през следващите две години при спрели стари устройства и без наличие на нови за подмяна не е ясно.

В периода 2021-2022 г. Булсатком беше в процес на поредна препродажба, която завърши през септември 2022 г. с придобиването на компанията от Спас Русев. По-късно стана ясно, че сделката е финансирана от друг голям играч на пазара, Юнайтед Груп, които са собственици на Виваком и Нова телевизия.

Тази сделка бе атакувана пред КЗК от другите два телекома Йетел и А1, като незаконосъобразна и нарушаваща конкуренцията на пазара. Комисията за защита на конкуренцията все още не се е произнесла по въпроса.

Потърсихме един от създателите на компанията Максим Заяков, който коментира, че: „В Булсатком отдавна знаят за проблема. Защо не са предприели мерки до сега и позволиха това да се случи мога само да гадая. Аз не съм собственик на въпросния софтуер и никоя от моите компании не е, но притежавам лиценз за него и имам поддръжка през сателита България сат-1 на позиция 1,9 Изток. Това с което може да се облекчи положението на абонатите на Булсатком е ако завъртят антените си към България сат, където устройствата им ще се сдобият с лицензиран софтуер и ще могат да гледат 20 свободни канала, без каквито и да било ангажименти, договори или обвързване. През това време могат да изчакат подмяна на устройството си или да решат с кой от всички участници на пазара биха искали да продължат по свой избор, но поне няма да останат съвсем без телевизия“

Максим Заяков е един от създателите на Булсатком, но през 2018 г. се оттегли от компанията и през 2020 г. създаде нов сателитен оператор Неосат, който е базиран на сателита България сат-1, разположен на българската геостационарна позиция в космоса.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!