Комисията по бюджет и финанси остави 9% ДДС за хотелиери и ресторантьори до края на 2022 г.

Според министър Асен Василев това ще струва 175 млн. лв. и е съотносимо към ефектите тази и миналата година

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2021 в 21:10 3376 0

Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха удължаване на срока на намалената ДДС ставка от 9% за ресторантьори и хотелиери до 31 декември 2022 г.

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета и би струвало 175 100 000 лв. за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г.

"Това е съотносимо към ефектите тази и миналата година", коментира Василев, цитиран от БТА.

Мярката, заложена в Закона за ДДС, бе въведена за компенсация на засегнатите от COVID-19 сектори, сред които хотелиерският и ресторантьорският бизнес, и изтича на 31 декември 2021 г.

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) с вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и приеха този на Любомир Каримански от "Има такъв народ" с редакционната поправка към него намалената ставка да е за срок до 31 декември 2022 г., каквото бе и предложението на ПГ ГЕРБ-СДС.

Министър Василев настоя обхватът на мерките, предвидени в законопроекта, предложен от ИТН, да остане. Той обясни, че се предвижда актуализация на бюджета в средата на юли догодина, договорена от коалиционните партньори.

Мярката за 9% бе въведена с промени в Закона за ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, включително на доставката на храна за вкъщи. В обхвата й са и храните за бебета, бебешките пелени и хигиенните материали, както и туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

С по-ниска ДДС ставка се ползват и доставките на книги на физически носители или извършвани по електронен път, или и двете, както и доставката на спортните стоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови