Института за пазарна икономика: TTIP "налива" по 545 евро на всяко домакинство в ЕС

Николаос Цитиридис Последна промяна на 28 април 2015 в 13:11 5445 12

Подписването на Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) между ЕС и САЩ ще увеличи дохода на европейското домакинство с 545 евро на година. Това твърди анализ на фактите покрай TTIP на Института за пазарна икономика, който бе представен днес в БТА.

В САЩ подписването на споразумението ще налее в домакинствата по 655 евро годишно, сочи още анализът на ИПИ.

Също така TTIP би подпомогнал европейската икономика с 119 млрд. евро годишно, докато в САЩ тази сума е 95 млрд. евро.

Направеният анализ показва нарастващото значение на американския пазар за българските производители на стоки и услуги. Балансът във взаимната търговия остава положителен за България, като износът за САЩ е около 1,5 пъти по-голям от вноса от този пазар. Износът както на стоки, така и на услуги от България за САЩ се увеличава с двуцифрени темпове през последните пет години, като САЩ вече се нарежда сред основните износни пазари за България извън ЕС.

Този ръст е особено впечатляващ, ако се отчита фактът, че около 50% от износа на стоки се облага с мита, сочи анализът.

Един от разпространените митове около подготвяното споразумение е, че от освобождаването на търговията ще спечелят само големите корпорации. От наскоро публикуван анализ на Европейската комисия, “Малките и средни предприятия и Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции”, се вижда, обаче, че малките и средни предприятия (МСП) са активен участник в международната търговия. По-конкретно, 88% от всички износители от ЕС а САЩ са МСП, като 28% от стойността на износа се генерира от МСП. В случая с България, 87% от всички износители за САЩ са МСП, а 40% от износа ни за САЩ се дължи на МСП. Тези данни ясно показват важната роля на малките и средни предприятия както за общия износ от ЕС за САЩ, така и за износа от България за американския пазар.

Друг популярен мит около бъдещото споразумение гласи, че митата във взаимната търговия са относително ниски и тяхното премахване не би имало особен ефект. В случая на България и нейния износ за САЩ, обаче, това не е точно така, защото половината от износа се облага с мита. Т.е. очакваното премахване на митата във взаимната търговия би имало преки положителни ефекти за половината от българския износ за американския пазар. Още повече, че за близо 40% от стоковия износ митническата бариера е относително висока (над 2%), а за редица стоки митата достигат двуцифрени числа. Т.е. прекият позитивен ефект от очакваното премахване на митата ще бъде особено изявен за около 40% от българския износ за САЩ.

В края на пресконференцията бе засегната и темата за т.нар. арбитражи, които ще следят за изпълнението на споразумението между ЕС и САЩ.

Противници на TTIP смятат, че арбитражите ще налагат контрол и дори ще заобикалят държавните закони.

Пример за това бе даден с шистовия газ и с това дали подписването на TTIP добивът ще бъде разрешен.

Отговорът на Петър Ганев от ИПИ бе, че споразумението не може и няма как да налага добив на шистов газ, ако има мораториум, както е в България.

Цялото изследване на Института за пазарна икономика може да видите на този линк.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2015 в 14:23

в действителност каквото и да разправят хамериканците истината е, че това споразумение за да могат ТЕ да продават на Европейския пазар, а не обратното. Тези приказки и цифри че Европа била на по-голяма далавера от Америка няма как да бъде истина.

28.04 2015 в 22:34

Твърдението на ИПИ, че малкият и средният бизнес в България съставлява основният процент в експорта към САЩ, е класически пример за смесването на истина и лъжа в т.нар. „сандвич“ при пробутване на измама. Това, че основният процент от икономиката на България все още се осъществява от малки и средни предприятия е вярно, но не е вярно, че Търговското споразумение ще спомогне за развитието на този бизнес.

Още по темата – в нашата статия „ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ TTIP МЕЖДУ ЕС И САЩ ЗАПЛАШВА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ“ от 09.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#141209

28.04 2015 в 22:31

Споразумението TTIP има за цел да създаде най-голямата в света зона за свободна търговия и инвестиции (между САЩ и ЕС, което съставлява почти 50% от световния брутен вътрешен продукт). Заедно със свободата на търговията и инвестициите обаче, Споразумението ще даде възможност на големи трансгранични компании да задължават националните правителства (под страх от осъждане в специални международни търговски арбитражи) да им предоставят безпрепятствен достъп до местните пазари – включително и когато това вреди на локалните икономики и на народите им, и унищожава местния дребен и среден бизнес. Споразумението TTIP позволява на големите компании да оказват натиск срещу всяка страна-членка на ЕС, която би се възпротивила срещу спорни индустриални и търговски практики – каквито са например разпространяването на генномодифицирани организми, добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване (fracking), забраната за използване на растения и животни чрез патентоването им, и други. Споразумението TTIP би лишило националните правителства от техния суверенитет по отношение допускането или забраната на определени продукти и услуги, търговски и индустриални практики на тяхна територия, и би ги лишило от възможностите им да осъществяват политика на подпомагане на своята икономика и покровителстване на местния бизнес в интерес на своите народи.

Още по темата – в нашата статия „ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ TTIP МЕЖДУ ЕС И САЩ ЗАПЛАШВА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ“ от 09.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#141209

28.04 2015 в 21:05

Г-н Петър Ганев лъже. Откровено. Тъй-като не съм сигурен дали мога да пускам линкове, ще цитирам уебсайта на европейското законодателство (за жалост само на английски):

According to the precedence principle, European law is superior to the national laws of Member States. The precedence principle applies to all European acts with a binding force. Therefore, Member States may not apply a national rule which contradicts to European law.

За който не говори английски - Европейски закон е върховен над националния и държавите не могат да прилагат народен закон, който противоречи на Европейския.

Т.е. ако в ТПТИ има ОК за шистовия газ - мораториума го няма.

28.04 2015 в 17:26

Както много разумни хора тук и в други сайтове, за пореден път предупреждавам -Подписването на Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТІР)води до безумното внасяне и ползване на ГМО като храни и други биопродукти. Това е неизмеримо по-опасно от всякакви Чернобил и Фукушима. И ще се разбере след около 30-35 години, когато зачестят рязко мутациите сред човешката (и не само)популация.Какво от това, че този необратим процес ще започне в USA с 5-6 години по-рано?!

28.04 2015 в 16:27

Института за пазарна икономика
абе защо платените проститутки слагат отпред за благозвучие "ИНСТИТУТ"? Това автоматично им вдига ценза ли?

Могат ли прасетата на копанка да се напънат и да обяснят на прост български език, защо ни приканват и приканкват да подпишем нещо, в което има клаузи защитени с гриф СТРОГО СЕКРЕТНО и забрана за разкриване за 30години?
Ама като е толкова хубаво защо е засекретено от тези за които се отнася?!

28.04 2015 в 16:03

Бах ги Американците! Ние в нашата страна българските стоки не можем да продадем, па ще изнасяме за Америка на безценица и ще внасяме ГМО-та. Ааай стига глупости! Все едно не ни стигат боклуците от ЛИДЛ и другите вериги!

28.04 2015 в 15:43

Айде, след Медияпул, и вие изсипахте опорните точки за чудо и приказ, скалъпени от Института за пазарна икономика, който е на пряка дотация от ул. Козяк в Саутпарк и от "Америка за България" (също като вас).
И защо английските икономисти са против ТТІР, а? Сигурно са рубладжии и путински агенти?

28.04 2015 в 14:52

Институтът е по-скоро проститут ! Първо, информацията за това споразумение е толкова оскъдна, че не знам как може да се анализира и второ, дори и тя е достатъчна, за да разбере човек, че малката ни страна ще бъде стъпкана с леко завъртане на пета. Нека всички, които продават родината и народа си, да платят според заслугите си ! Амин!

28.04 2015 в 14:28

можеше да споменете че главния икономист на ИПИ има компания за добив на шистов газ. Ма разбира се че ще подкрепят ТТИП!!!!