И бизнесът се обърна срещу Борисов: Заливат ни държавен рекет и корупция

OFFNews Последна промяна на 10 септември 2020 в 12:45 54348 8

Първа работодателска организация излезе с остри критики към управленските политики на кабинета. В своя  позиция за политическото напрежение в страната Acoциaциятa нa индycтpиaлния ĸaпитaл в Бългapия (AИKБ) говори за повсеместна корупция в държавата, нагласени обществени поръчки и рекет от страна на държавата с цел отнемане на бизнес. 

Oт AИKБ припомнят случая с държавната бухалка, която се стовари върху веригата Хиполенд, след като служителите на веригата подкрепиха протестите срещу правителството.

Според бизнес организацията, която е един от партньорите в тристранката, законно-охранителните структури у нас се използват за сплашване с цел политическо послушание.

Расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост, категорични са от АИКБ. 

Ето и пълната позиция на АИКБ:

И незрящите в България виждат как политическото напрежение в страната нараства с всеки ден. Преобладаващо е мнението, че развитието на България в последните години не се осъществява с необходимите темпове и дистанцията спрямо другите страни в преход в ЕС се увеличава. Основни вътрешни задържащи фактори са:

- Проблемна бизнес среда, особено по отношение на малкия и среден бизнес, където се трудят близо 3/4 от наетите и който създава над 2/3 от брутната добавена стойност. Мерките, съгласувани с правителството в рамките на тристранния диалог, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите – изобщо не се изпълняват;

- Недостатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки. Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от "обръчи";

- Корупцията се усеща повсеместно и ежедневно;

- Електронното управлението закъснява отчайващо;

- Ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин;

- Качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите е избирателно.

- Списъкът може значително да се продължи, но най-обезпокоителното е, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики:

- Рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес;

Сплашване чрез законно-охранителните структури с цел политическо послушание.
Расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост. Повод за това дават не само известните от медиите случаи, в т. ч. "Хиполенд", а и законопроекти като този за заграбване на "спящите акции" и чрез тях – заграбване на "будните предприятия", или нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация "винаги виновен" и т.н., и т.н.

Това са причините за незадоволителния размер на инвестициите през последните години (потвърждава се и от данните на НСИ за разходите за придобиване на ДМА, както и от данните на БНБ за ПЧИ в България). Връзката е пряка – липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам – до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и увеличаване на разликата (изоставане) спрямо другите бивши соцстрани. И в материален, и в духовен план.

Истината трябва да се каже на висок глас – при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи – и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще.

Бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни и неотменими граждански права и отговорности, включително правото на протест и задължението за опазване на социалния мир. Каквато и да била намеса в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи по повод свободната воля за политически избор и политическо действие на собственици или служители е престъпление, което следва да се разследва и наказва. За пълнота следва да добавим – в България се съгласихме преди 30 години, че трябва да приключим с партийното строителство по месторабота, което означава не само да няма партийни организации по месторабота, но и да няма контролиран вот, както и забрани за протести или принудително извеждане на протест на наетите работници. В предприятията се работи. Гражданско и партийно действие се прави извън предприятията, съответно държавните органи нямат място в предприятията по повод на политически изяви на свързани с тях лица.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3021

8

Котарак

16.09 2020 в 11:43

Кой още трябва да каже на тоя тиквоч, че тотално скапа тая нещастна държава? Продънете се вдън земя и ти, и шибаната ти партия! Такъв грабеж покрай тия "магистрали" и това саниране светът не е виждал.

3810

7

Пенчо бре

11.09 2020 в 14:46

Съвсем естествено е да извикаш, като те ударят. КРИБ слушка и затова папка.

4000

6

Vladalex

10.09 2020 в 17:55

Е, разгеле, нЕкой мъцна. До сега трябваше да сте толкова активни, че и "глухите" и "слепите" искат-не искат да разберат, че в България бизнес среда НЯМА.

4345

5

Име на профила

10.09 2020 в 16:43

Единствената полза от членство в КРИБ или АИКБ винаги е била някаква минимална защита от държавен рекет и корупция. Преди много години фирмата искаше да построи сграда и да се разрастне тук в София и поискаха някакви луди пари под масата. След приемането ѝ в КРИБ някак си станаха нещата и без пари, но "с връзки".

Докога?!

11719

4

Краси

10.09 2020 в 15:56

P.S.
Интересно кога гелосаният прошляк от КРИБ ще се отрече от своя патрон - плъховете напускат потъващия кораб.
Също и така наречените синдикати (по-скоро мафиотски синдикати).

11719

3

Краси

10.09 2020 в 15:41

Сетила се Мара да се побара!
Къде бяхте толкова години, бе приятели?

5712

2

tough

10.09 2020 в 15:17

A добро утро, господин Бизнес, къде спа години наред?

2100

1

гоуемио

10.09 2020 в 12:53

Хахахаха...бизнес:)))))))))))))))